De moeilijke overgang

In hun boek Terra Reversa gaan Peter Tom Jones en Vicky Demeyere uit van de vaststellingen van de overgrote meerderheid der klimaatwetenschappers, meer bepaald het cruciale gegeven dat de mondiale uitstoot van broeikasgassen ten laatste over tien jaar moet beginnen dalen.

Ze onderzoeken heel nauwkeurig wat daarvoor noodzakelijk is. Een vergroening van de productie, zeker, en de auteurs erkennen dat er op dat gebied technologisch al heel wat mogelijk is, indien de reële prijzen van milieuvervuiling ook echt zouden worden doorberekend.
Jones en Demeyere signaleren terecht dat de overgang naar een duurzame economie een zeer interdisciplinaire aanpak vergt, en niet alleen maar de taak is van de minister van Milieu. Wat nodig is, heet –met een duur woord– transitiemanagement. Volgens Jones en Demeyere staan we daar in Vlaanderen nog ver van af. Het toekomstprogramma Vlaanderen in Actie is volgens hen gebaseerd op een ‘neoliberale groei- en competitiviteitslogica, waar volop de kaart wordt getrokken van “Vlaanderen distributieland”. Er wordt helemaal niet gefocust op duurzame consumptie of op grootschalige systeeminnovatie.’
De auteurs benadrukken juist dat groene producten niet zullen volstaan, maar dat we –zeker in de rijke landen– ook anders en minder zullen moeten verbruiken. Ze stellen dat dat ook veel moeilijker zal zijn dan groener produceren. Niet alleen omdat ons economisch model tot nader order groei nodig heeft om voldoende mensen aan het werk te krijgen, maar ook omdat consumptie zoveel meer is dan alleen maar het vervullen van puur fysieke behoeften.
De auteurs beschrijven hoezeer consumptie allerlei sociale functies vervult. Vervolgens bekijken ze welke aanpak welke bevolkingsgroepen kan motiveren tot het verminderen van hun uitstoot en hun ecologische voetafdruk. Ten slotte werken Jones en Demeyere in detail uit hoe en wat er kan gebeuren om mobiliteit, voedselproductie, toerisme en wonen en verbouwen duurzamer te maken.
Voor toerisme staan we nog nergens, aldus de auteurs, voor wonen is er wel degelijk een begin gemaakt met een omslag. De reden is dat je daar vooral met technologie stappen vooruit kan zetten. Toerisme vergt een ander consumptiegedrag, en dat is veel moeilijker. De weg naar duurzaamheid is nog lang en bochtig maar de auteurs schetsen op basis van grondig onderzoek hoe die weg eruit kan zien.
Terra reversa. De transitie naar rechtvaardige duurzaamheid van Peter Tom Jones en Vicky Demeyere is uitgegeven door EPO, ISBN 978 90 6445 543 8

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.