Djenghis, democratie en vrouwen

Een Iraanse van Gent naar Cairo
Voor Baharak Bashar is een reis ondernemen doorheen ex-Joegoslavië, Turkije, Griekenland, Albanië, Syrië, Libanon, Jordanië en Egypte en de belevenissen in een boekvorm gieten vooral een persoonlijke kwestie, een afrekening met het verleden als het ware. Baharak Bashar volgde de route die ze samen met haar moeder maakte om België te bereiken. In de omgekeerde richting wel te verstaan.

Dertien jaar was ze toen ze haar land Iran ontvluchtte. Ondertussen zijn er bij haar heel wat vooroordelen over het Westen gesneuveld. Nu, als freelance journaliste en in Djenghis, democratie en vrouwen, ijvert ze om de vooroordelen die in het Westen bestaan te doen sneuvelen. Want vaak is er tussen wie we denken te zijn en wie we werkelijk zijn een verschil, stelt Baharak Bashar herhaaldelijk vast. Een stuk geschiedenis, een stuk politiek en een verslag van opgemaakte indrukken en ontmoetingen vormen grosso modo de inhoud van het boek. Het verzamelen en het checken van de informatie heeft zeker heel wat tijd vereist maar soms staan er zinnen in die best geschrapt worden. Dat er in Egypte bijvoorbeeld niet zoiets is als een invaliditeitsuitkering hoeft niet gezegd te worden. De hoofdstukken staan los van elkaar. Voor elk land is er een hoofdstuk. Jammer dat de reis niet gelinkt werd aan een specifieke kwestie. Dat zou het reisverslag boeiender gemaakt hebben.

Djenghis, democratie en vrouwen. Een Iraanse van Gent naar Cairo door Baharak Bashar is uitgegeven door Epo. 287 blzn. ISBN 9789491297106.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur