Gastarbeiderskinderen

Eenvoudig, grappig, ontroerend, beklemmend –dat zijn een paar kwalificaties die gegeven kunnen worden aan de verhalen in En we gaan nog niet naar huis. Gastarbeiderskinderen over hun jeugd.

Journaliste Stadjana Labovic, zelf kind van Joegoslavische gastarbeiders, laat maar liefst vijfentwintig bekende en minder bekende Nederlanders met een migratieverleden of migratieroots aan het woord. De verhalen zijn heel eenvoudig geschreven. Je zou bij momenten denken dat ze meer voor kinderen geschikt zijn dan voor volwassenen. Tegelijkertijd zijn het hapklare verhalen voor zowel lezers die helemaal niets van migratie afweten als voor zij die de migratiegeschiedenis door en door kennen.

Grote verrassingen bevatten de verhaaltjes niet. Wat wel opvalt, zijn de gelijkenissen. Of de gastarbeiders nu uit Turkije, Marokko, Spanje of Griekenland afkomstig zijn, het stramien blijft hetzelfde. Ze zijn gekomen om terug te keren. Maar ze zijn nooit teruggekeerd, tenzij na hun pensioen. Hun kinderen balanceren tussen twee culturen. Een evenwicht zoeken blijft moeilijk. Soms gaat dat zoeken gepaard met harde confrontaties met ouders en met breuken, soms met bedrog en leugens maar soms ook met wederzijds respect. (sb)

En we gaan nog niet naar huis. Gastarbeiderskinderen over hun jeugd door Sladjana Labovic is uitgegeven door Nieuw Amsterdam Uitgevers. 176 blz. ISBN: 978 90 468 0913 6

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur