Gesloten land

Na een schitterende graphic travelogue over Birma, levert uitgeverij Oog&Blik een nieuw strip-reisdagboek af van Guy Delisle. Plaats van actie –of van het gebrek daaraan– is ditmaal Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea.

Delisle is in de hemelse hoofdstad om voor een Franse tekenfilmstudio te werken. De periode waarin dat gebeurt is te kort om veel evolutie in het verhaal te krijgen en de mogelijkheden om te bewegen in Noord-Korea zijn zo extreem beperkt, dat er van vrije nieuwsgaring ook geen sprake geweest is.
Pyongyang blijft daardoor wat onder het niveau van Birma, toch blijven de verhalen boeien. Verwacht geen genuanceerde benadering waarin begrip opgebracht wordt voor de zogenaamde anti-imperialistische houding van de Eeuwige Leider en zijn vertegenwoordiger op aarde, zijn zoon Kim Jong-il. Delisle is een en al tegen de stalinistische dictatuur die haar burgers brainwasht (door echte informatie te verbieden en alleen propaganda toe te laten) en desnoods laat verhongeren, en die haar bezoekers aan een leiband van begeleiders, vertalers en andere waaklui legt.
De frustratie over die beperkingen straalt uit zowat elke bladzijde van dit 176 bladzijden tellende stripboek. Delisle blijft gelukkig zijn werkwijze getrouw en put uit zijn eigen kleine kantjes en gestuntel om een heel herkenbaar verhaal mee uit te bouwen, zodat je als lezer niet enkel zit aan te kijken tegen de (ingehouden) woede van de auteur, maar ook zelf zenuwachtig wordt van alle verboden en propaganda. Die zelfrelativering verkleint de kritiek op de omgeving niet, ze maakt haar wat humoristischer en verteerbaarder. Alles bij elkaar is Pyongyang een hele moeilijke inkijk van een buitenstaander in het gesloten keizerrijk van Noord-Korea. (gg)

Pyongyang door Guy Delisle is uitgegeven door Oog&Blik / De Bezige Bij. 176 blzn. ISBN 978 90 5492 257 5

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur