Het Gouden Land

Zestig jaar geleden werd Birma onafhankelijk van Groot-Brittannië. Tijdens zijn maiden speech was de eerste premier, Thakin Nu, opvallend mild voor de koloniale heersers en legde hij vooral de nadruk op de schitterende toekomst die Birma te wachten stond –op voorwaarde dat het land zijn eenheid-in-verscheidenheid kon bewaren.
‘Er is geen ruimte voor onenigheid of ruzie –etnisch, communaal, politiek of persoonlijk– en ik roep de burgers van Birma hierbij op zich te verenigen en zonder zelfzucht samen te werken in het belang van het land waartoe we allen behoren’, aldus een plechtige Thakin Nu. Zijn oproep had niet veel effect, want een jaar later had de centrale overheid in Rangoon al af te rekenen met gewapende opstanden van Karen, Karenni, Pa’O, Mon en communistische rebellen.
Het is sindsdien nooit meer goedgekomen met het Gouden Land, zeker niet nadat generaal Ne Win in maart 1962 een militaire staatsgreep pleegde. In 1988 waren de Birmezen het schrikbewind zo beu dat ze op straat kwamen. De twintigste verjaardag van de opstand van 8.8.88 zal dit jaar zeker herdacht worden, met als extra reden het feit dat uitgerekend die dag de Olympische Spelen beginnen in China, een van de steunpilaren van het militaire regime.
Van hun kant zullen de militairen zeker willen voorkomen dat hun verjaardagsfeestje van 19 september in het gedrang komt: die dag is het immers twintig jaar geleden dat de militairen na een maand van chaos en onduidelijkheid de opstand bloedig onderdrukten en een nieuwe junta oprichtten met de onheilspellende naam Slorc (State Law and Order Restoration Council).
Drie belangrijke verjaardagen in 2008, dat zouden evenveel bijkomende redenen kunnen zijn om het boek van Paul Cobbaert over Birma te lezen. In Het Gouden Land en de Generaal doet Cobbaert een meer dan verdienstelijke poging om Birma uit te leggen aan een Nederlandstalig publiek. Zowel historische achtergrond, politieke ontwikkelingen, etnische complicaties, culturele inzichten als economische belangen komen aan bod.
Een en ander wordt weliswaar niet altijd heel rechtlijnig verteld, maar de informatie in dit boek is vrij volledig en uniek in het Nederlands. Cobbaert heeft Birma dan ook een paar keer bezocht en bouwde een intense relatie uit met enkele Birmezen in het land zelf en in Europa. Nu de Birmezen het in de wereldopinie weer eens moeten afleggen tegen de meer mediagenieke Tibetanen, prijzen we dit boek dubbel zo graag aan.
Birma. Het Gouden Land en de Generaal door Paul Cobbaert is uitgegeven door Academia Press. 187 blzn. ISBN 978 90 382 1236 4

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.