Klokkenluider

Fraai is het niet, het beeld dat Kathryn Bolkovac in Klokkenluider in Bosnië schetst van internationale vredesmissies. Het is een gekend refrein: vandaag stromen de expats toe, morgen de mensenhandelaars en minderjarige hoertjes.

Dat bleek niet anders in Bosnië, waar na het Dayton-akkoord van 1995 een heel legertje VN-ambtenaren, vredestroepen en internationale politieagenten neerstreek. Bolkovac vervoegde als Amerikaanse agente de internationale politiemacht in Bosnië, via een contract met het private militaire bedrijf DynCorp. Ze ontdekte dat nogal wat van haar collega’s er niet voor terugdeinsden lokale bordelen te bezoeken, waar ze zich stortten op ontvoerde Oost-Europese sexslavinnen. Zodra Bolkovac de activiteiten aankaartte bij haar oversten, stelde ze vast dat de rangen zich sloten.

DynCorp, dat overigens in een juridisch vacuüm opereerde, wilde geen slechte beurt maken bij de Amerikaanse overheid om geen toekomstige, lucratieve, contacten mis te lopen. De VN zaten ook al niet op seksschandalen te wachten. Gevolg: klokkenluider Bolkovac werd zelf opzij geschoven, officieel omdat ze een teveel geknoeid zou hebben met vakantiedagen en omdat ze zogenaamd een burn-out had. Het verhaal roept dan ook herinneringen op aan de Belgische diplomate Myrianne Coen, die eind jaren negentig visafraude aankaartte op de Belgische ambassade in Sofia. Net als bij Coen is het uiteindelijk een onafhankelijke rechter die de naam van Bolkovac zuivert.

Straf en moedig verhaal dat –afgezien een overdaad aan persoonsnamen– leest als een trein en eindigt met een duidelijke boodschap aan alle internationale vredesmissies: ‘We moeten niet nog meer schade aanrichten.’ (kc)

Klokkenluider in Bosnië. Vrouwenhandel en machtsmisbruik bij de VN door Kathryn Bolkovac is uitgegeven bij Uitgeverij KOK. 252 blzn. ISBN 978 90 435 1934 2

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur