L’Anvers du diamant

Kies een maatschappelijk relevant thema uit en laat er –onder deskundige begeleiding– twintig masterstudenten journalistiek op los. Die vingeroefening van Le Soir-journalist Alain Lallemand, gastdocent aan de École de Journalisme de Louvain, resulteerde in het bijzonder informatieve werkstuk L’Anvers du diamant. Het boek biedt een unieke blik in de doorgaans erg gesloten wereld van de Antwerpse diamant.

In de driehonderd vierkante meter van het diamantkwartier van ‘t Stad (de Rijfstraat, de Hoverniersstraat en de Schupstraat) passeert maar liefst tachtig procent van de ruwe diamant die wereldwijd verhandeld wordt. Antwerpen is ook gaststad van vier van de 28 diamantbeurzen én naar schatting 1700 tot 1800 diamantbedrijven.

De Belgische diamantindustrie en -handel is goed voor een meerwaarde van 1,5 miljard euro, 8000 directe en 26.000 indirecte arbeidsplaatsen. Maar de jonge auteurs analyseren niet alleen de economische dimensie van de diamanthandel. Ze interviewen ook Libanese, Indiase en joodse diamantairs, brengen hommage aan het ambacht van diamantslijper, kloppen aan bij het Antwerp World Diamond Centre, de Antwerpsche Diamantkring en bij Belgische en Indiase diamantbanken, en ze onderzoeken mogelijke linken met bloeddiamanten uit Zimbabwe.

In het laatste hoofdstuk gaan ze in op de diamantoorlog die losbarstte bij het Antwerpse parket toen procureur-generaal Yves Liégeois in januari 2012 een huiszoeking liet uitvoeren bij zijn eigen substituut, Peter Van Calster. De context van het conflict –de fraude-onderzoeken rond het koerierbedrijf Monstrey Worldwide Services en rond de klanten van de HSBC-bank– wordt haarfijn toegelicht. Verder komt ook Jean-Claude Delepière, directeur van de antiwitwascel CFI, aan het woord. Delepière kreeg op een heel jaar tijd slechts vijf meldingen binnen van diamanthandelaars die mogelijke witwaspraktijken aankaartten. Dat zou betekenen dat 1795 handelaars in die periode helemaal niets abnormaals hebben opgemerkt. Bijzonder geloofwaardig komt dat niet over. Reden te meer om de Antwerpse diamantwereld van nabij te volgen. L’Anvers du diamant is daartoe het ideale opstapje, ook voor niet-ingewijden.

L’Anvers du diamant onder de redactie van Alain Lallemand is uitgegeven door Racine, 160 blz. ISBN 978-2-87386-818-5

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Reyghere (Brugge) en de Acco boekhandels van Gent, Antwerpen en Leuven. Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. De korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur