Moederrivier

Grote rivieren oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op boeren en handelaars, maar ook op denkers en reizigers. Dat is niet verwonderlijk, het leven zelf én de complexe beschavingen die de mensheid hielpen overleven, zijn producten van deze moederstromen.

Alice Albinia schreef met De Indus een ongemeen boeiende ‘biografie van een rivier’. Het boek heeft veel sterke punten –het is goed geschreven, het bevat zowel verrassende informatie als mooie menselijke verhalen, het is persoonlijk, wetenschappelijk en politiek tegelijk– waarvan de grondigheid misschien wel de belangrijkste is.

Albinia heeft de Indus stroomopwaarts gevolgd, van de delta voor Karachi tot hoog in het Tibetaanse gebergte, waar ze niet kan beslissen welke bijrivier nu eigenlijk als dé bron van de Indus gezien moet worden. De auteur laat zich niet leiden door een vooraf georganiseerd schema waarin ze havens, steden en historische punten zou afvinken op weg naar haar bestemming. Ze volgt integendeel de uitnodigingen van de mensen, de grillige wegen van de lokale herinnering en verwantschappen, de ontmoetingskansen die voor het grijpen liggen.

Het verhaal van De Indus wordt daardoor heel fundamenteel het verhaal van de mensen die langs haar oevers wonen en betekenis aan hun leven geven in relatie met de rivier. Het heden is altijd een klankbord voor het veelvoudige verleden, waardoor iets van de toekomst waarneembaar wordt. Albinia schrijft geen romantisch boek, dat blijkt alleen al uit de slotparagraaf waar ze vaststelt dat de rivier stervende is.

Nu het nog kan, geeft Alice Albinia blijk van zo veel menselijke betrokkenheid en luisterbereidheid dat je als lezer dankbaar bent dat ze al die mooie en verontrustende inzichten uit de Indus opgevist heeft en serveert op een manier dat ze net zo goed relevant zijn voor wie tussen IJzer, Schelde en Maas woont.

De Indus. Biografie van een rivier door Alice Albinia is uitgegeven door De Bezige Bij. 412 blzn. ISBN 978 90 234 6697 0

Je kan dit boek met 2,5 euro korting bestellen bij boekhandel De Groene Waterman via groenewaterman@groenewaterman.be. Vermeld bij je bestelling ‘MO*’.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur