Polemicals van BRZZVLL

Wie op 1 december naar het verjaardagsfeest van MO* is geweest, zal zich ongetwijfeld nog de uitstekende huisband van de avond herinneren. De jongens van BRZZVLL (spreek uit als Brazzaville) zorgden toen met hun fijne jazz- en afrobeat-intermezzo’s voor een meer dan geslaagd feest.

Ondertussen heeft de groep van saxofonist Vincent Brijs een derde album uitgebracht: ‘Polemicals’. Daarin tonen ze in acht nummers hun muzikale veelzijdigheid en slagen ze erin om een gedurfde en originele fusion te maken van jazz, funk, afrobeat, psychedelica en andere genres.

In openingssong ‘Jericho’ horen we Arabische klanken botsen met broeierige funkritmes. Het resultaat is een acht minuten durende boeiende en psychedelische luisterervaring die me zelfs aan The Chemical Brothers deed denken. ‘Ageing Pains’ is dan weer vette urban funk die de heupen volop in beweging krijgt (denk aan Maceo Parker). Invloeden uit de klezmerjazz horen we dan weer in ‘The Gathering Of The Manna’. Rustpunten in dit album zijn het mooie ‘Reino Dos Céus’, waar we geestverruimende jazz horen op een slome beat, en de trage psychedelische funk in ‘Chrystal Palace’. Afsluiter ‘Gagball’ is dan weer schatplichtig aan de Amerikaanse funk van George Clinton en dichterbij: de funk van wijlen Wizards of Ooze..

Met ‘Polemicals’ heeft BRZZVLL een boeiend en origineel album gemaakt. Als je bij elke luisterbeurt nieuwe ontdekkingen doet, dan weet je dat het goed zit. BRZZVLL is wat mij betreft klaar voor de grote doorbraak.

‘Polemicals’ is uit op Melting Pot Music. Wil je BRZZVLL live aan het werk zien, check dan hun website www.brzzvll.com voor alle info.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3100   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur