Rebellen

Van de Galliërs tot de Indignados

Elke geschiedschrijving wordt ingekleurd naargelang het perspectief van het dominante kader of de auteur. Ontelbare feiten blijven in de schaduw of vallen door de mazen van het net, tot een gedreven historicus ze weer opdiept, ze uitspit en zo een heel nieuw licht werpt op een vergeten luik, vergeten dimensies, vergeten groepen.

Dat is ook wat het boek Rebellen. Van de Galliërs tot de Indignados doet. Historica Anne Morelli brengt bijdragen van verschillende historici samen over belangrijke maatschappelijke en politieke veranderingen die onze Belgische geschiedenis doordesemd hebben. Passages uit ons verleden die door de officiële geschiedschrijving onder de voet werden gelopen, komen hier aan bod: de strijd voor politieke autonomie in de middeleeuwen, de middeleeuwse boerenopstanden, de rol die religie speelde als vorm van protest van de 16de tot de 18de eeuw, de bewegingen rond de Belgische onafhankelijkheid en de breuklijnen van de twintigste eeuw, met het syndicale reformisme, de verzetsbewegingen van de Tweede Wereldoorlog en de koningskwestie nadien.

De verschillende hoofdstukken worden omkaderd door een uitgebreide inleiding van Morelli en een nawoord van Thomas Blommaert. Een lovenswaardig initiatief, maar een hele kluif voor wie slechts een oppervlakkige kennis bezit van onze vaderlandse geschiedenis. Maar dat bewijst precies de thesis van het boek, namelijk dat die geschiedenis aaneen hangt van onderbelichte processen en onvolprezen personages.

Rebellen. Van de Galliërs tot de Indignados door Anne Morelli is uitgegeven door Epo. 343 blzn. ISBN 9789491297236

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS

MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Reyghere (Brugge) en de Acco boekhandels van Gent, Antwerpen en Leuven. Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. De korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.