Superdiversiteit

Superdiversiteit is noch een goede, noch een slechte zaak. Superdiversiteit is een feit en het is de verantwoordelijkheid van iedereen om er een succes van te maken. Dat is de stelling die Dirk Geldof inneemt in zijn boek Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert.

Samira Bendadi

MO*redactie
Diversiteit en Noord-Afrika
1 december 2013

Superdiversiteit is het kenmerk geworden van de grote steden, in Vlaanderen en elders in Europa. Alleen stelt Dirk Geldof vast dat onze taal en ons denken niet hand in hand gaan met de snel veranderde werkelijkheid. Terwijl de realiteit er een is van een superdiverse samenleving die veel complexer is dan wat het “wij” en “zij”-discours verkondigt, wordt een beleid gevoerd dat dit discours juist in de hand werkt. Want wie zijn “wij” en wie zijn “zij”? “Zij” kunnen ook “ons” zijn. En dat is de reële uitdaging. Dirk Geldof pleit dus voor een “ons”- of een “wij”-perspectief.

Diversiteit verwijst niet alleen naar een veelheid aan mensen met een migratieachtergrond. Het betekent ook een verscheidenheid in afkomst. Het is diversiteit binnen de diversiteit. Deze superdiversiteit staat ook voor een hoge jeugdwerkloosheid en een toenemende armoede. Maar het houdt ook een toenemende middenklasse met migratieroots in. Een andere dimensie van deze diversiteit is transnationaliteit. Er zijn meer en meer transnationale levens en gezinnen. Het onderscheid tussen van hier zijn en van ginder zijn is minder duidelijk geworden en dat ziet Geldof als een positieve zaak. Mensen en groepen bouwen gemeenschappen op die grens- en continentoverschrijdend zijn. Hij roept ook op om de superdiversiteit positief te benaderen en dit te vertalen in onder meer het onderwijs-, tewerkstellings- en gezinsbeleid.

Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert door Dirk Geldof is uitgegeven door ACCO. 213 blzn. ISBN 9789033493362

LEES OOK

© Roof Food
Groenten en fruit telen op stadsdaken en ze als hapjes via cateringdiensten aanbieden?
US Army Africa (CC BY 2.0)
Nog steeds sterven elke dag zevenduizend baby’s, zegt een rapport van Unicef dat gisteren werd gelanceerd.
Nick Harris (CC BY-ND 2.0)
Miljoenen mensen in ontwikkelingslanden lijden onnodig pijn door gebrekkige (palliatieve) zorg.
© Luc Vankrunkelsven
Het Noord-Oosten van Brazilië beleeft weer een jarenlange droogte. Het weinige water dat er is, vloeit naar de exportgerichte landbouw en garnalenteelt. Sociale bewegingen komen in verzet.

Meest recent van Samira Bendadi

© Reuters
Wordt ex-CIA agent de nieuwe president van Libië?
Deals om migratie aan banden te leggen, onverwachte topontmoetingen en polemische uitspraken, de Europese leiders zijn de voorbije maanden overijverig geweest in het dossier Libië.
© Samira Bendadi
Lina Atallah: ‘Wie heeft in Egypte controle over de middelen? Dat is de echte vraag'
Lina Atallah, hoofdredacteur van de nieuwssite Mada Masr is erg somber over de situatie in Egypte, maar ze gelooft in de journalistiek en in de kracht van verhalen die lezers kunnen raken
© Brecht Goris
Rachida Lamrabet: ‘Mij gaat het om waardigheid’
Ze maakte haar punt al toen ze het publiek sprak in het ontmoetingscentrum Le Space en daarna in het KVS in Brussel. Nu komt ze opnieuw op dezelfde feiten terug in een essay.
© Youssef Boudlal/Reuters
Protest in het noorden van Marokko: Een politieke crisis en een barst in de samenleving
De zomer was alles behalve rustig in de regio van Al-Hoceima in het noorden van Marokko.