Turbulent Turkije. Europese of Aziatische tijger?

Als er één les is die journalist Dirk Rochtus met Turbulent Turkije wil meegeven, dan is het dat Turkije –ondanks zijn moderne ambities– los moet komen van het Osmaanse verleden. Of er op zijn minst mee in het reine moet komen.

Kemal Atatürk probeerde destijds al een antwoord op te vinden op de grootheidswaanzin van de Ottomanen. Met de ondertekening van het vredesverdrag van Lausanne in 1923 gaf Turkije grond terug aan zijn buurlanden en ging het voor vrede in de regio. Maar, zegt Rochtus, Turkije wilde daarna ‘geen morzel grond meer verloren laten gaan’. Zowel kemalisten als de aanhangers van Erdogans islamitische AK Partij zijn nationalisten pur sang, vindt de auteur.

De Turkse staat blijft zichzelf onaantastbaar opstellen. En juist dat is een struikelblok om lid te worden van de EU. Turkije voldeed aan de criteria van Kopenhagen op economisch en politiek vlak. Maar kan een nationalistische moslimstaat met grote culturele en religieuze verschillen geïntegreerd worden in een westers, toch wel christelijk geïnspireerd Europa? Rochtus schijnt zijn twijfels te hebben.

De Turkse identiteit valt samen met het moslim-zijn. De AK-Partij van premier Erdogan stelde in 2010 nog wetten op die het verkopen en consumeren van alcohol moeten beteugelen, niet meteen volgens de westerse kijk, waar dat thuishoort in de privé-sfeer. Het is nog te vroeg voor een Europees Turkije, suggereert Rochtus, maar Europa moet de banden met het land zeker meer aanhalen, en dan liefst niet alleen op economisch vlak.

Turbulent Turkije. Europese of Aziatische tijger? door Dirk Rochtus, is uitgegeven door Pelckmans. 186 blzn. ISBN 978 90 280 6492 1

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.