Waar is Osama?

Ondanks de mondiale oorlog tegen het terrorisme blijft een groot dreigement boven onze hoofden hangen. Erger, de vijand is gekend: Osama bin Laden. Dus als wij Osama Bin Laden te pakken zouden krijgen, is het probleem opgelost. Met die redenering trok televisiemaker Morgan Spurlock (gekend van zijn docu Supersize me!) op jacht naar de grootste terrorist aller tijden.
Gewapend met heel veel moed en een grote dosis humor begint hij aan zijn opdracht. Maar al snel beseft hij dat hij heel wat informatie over bin Laden moet verzamelen voordat hij naar de Afghaans-Pakistaanse grens trekt, waar Osama bin Laden zich waarschijnlijk schuilhoudt. Hij beslist om een snel cursus ‘islam en terrorisme’ te volgen en gaat te rade bij academici, journalisten en schrijvers. De cursus blijkt erg nuttig te zijn en helpt hem zijn route te bepalen.
Het avontuur begint in Engeland waar Bin Laden ooit gewoond heeft. Al snel komt Spurlock de Franse connectie op het spoor en voordat hij naar Saoedi-Amerika trekt wil hij de fatwalijn in Egypte opsporen. Dat leidt hem naar Marokko en daarna naar Jordanië, Israël en Palestina om uiteindelijk in Afghanistan te belanden.
Morgan Spurlock maakt heel wat mee. Hij ontmoet belangrijke personen maar ook heel wat gewone mensen. Vaak wordt hij aangenaam verrast en soms ontroerd maar ook teleurgesteld en zelfs geschokt. De lezer leeft met de schrijver mee, beleeft zijn gevoelens en leert heel veel over hoe men denkt en zich voelt in een belangrijk deel van de islamitische wereld. De zoektocht naar Osama bin Laden is een subtiele manier om de verschillen en de gelijkenissen tussen ‘wij’ en ‘zij’ bloot te leggen.
Het boek bevat heel wat achtergrondinformatie die het mogelijk maakt om de conflicten in het Midden-Oosten te begrijpen. Vaak slaagt Spurlock erin om zich in de positie van de andere te verplaatsen maar dat begrip botst soms op grenzen. Terrorisme lijkt een hele waaier van acties en bewegingen te dekken. Tussen religieus fanatisme en een onafhankelijkheidstrijd lijkt er geen duidelijk onderscheid te bestaan.
Waar is Osama bin Laden in godsnaam? door Morgan Spurlock is uitgegeven door De Arbeiderspers. 384 blzn. ISBN 9789029567077

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift