Waardig werk

Ecce homo. Ziehier de mens, in zijn arbeidende gedaante. Dat is kort samengevat wat fotograaf Eric De Mildt en auteur Hilde Pauwels tonen op een kleine 200 bladzijden in Fabriekswerk.
Het fotoboek gunt kantoordieren een blik in de fabriekshallen anno 2008 en is een uitstekende illustratie van wat arbeiders vandaag zoal doen met hoofd en hun handen. In weverijen, chemische bedrijven, autoassemblagehallen, lingeriefabrieken, staalbedrijven, schrijnwerkerijen enzovoort werken mannen en vrouwen die kennis, competentie en inzet uitstralen, maar die hun beroepstrots toch ook combineren met maatschappelijke onzekerheid. De vier korte nawoorden –van Luc Cortebeeck (ACV), Rudy De Leeuw (ABVV), Jan Vercamst (ACLVB) en Karel Van Eetvelt (Unizo)– benadrukken telkens dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden een voorbijgestreefde opdeling is.
Wie het boek doorbladert, merkt dat ook meteen. Bijna overal staan computerschermen in het beeld, en de meeste arbeiders zijn ook blij dat ze met complexe en geavanceerde technologie leren werken. Wie bij het woord arbeider nog aan Daens denkt, heeft een eeuw gemist. Al is de uitdrukkelijke waardigheid en de dagelijkse kracht die uit beelden en getuigenissen spreekt ook weer niet helemaal representatief.
Er bestaat gelijktijdig ook een arbeidswereld in België die marginaler is, waarin mensen werken die in kwetsbare statuten, met slechte lonen en vaak met weinig arbeidsvreugde hun dagen of nachten moeten doorzwoegen. Dat niet tonen, is een keuze. En gezien het feit dat media de fabriekswereld meestal doodzwijgen of inzoomen op confrontatie en extremen, is deze keuze voor herkenbare dagelijksheid wellicht perfect verdedigbaar. Ze levert in elk geval een boek op dat gekoested mag worden door alle verdigers van talent en engagement.
Fabriekswerk. Foto’s en verhalen van arbeiders door Eric De Mildt (foto’s) en Hilde Pauwels (tekst) is uitgegeven door Lannoo. 192 blzn. ISBN 978 90 209 7709 7

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur