Weg uit Iran

Het ayatollah-regime in Iran heeft de voorbije drie decennia een bijna constante stroom emigranten opgeleverd, en daarmee ook al behoorlijk wat literatuur. Nahal Tajadod, die Chinese literatuur studeerde in Parijs, voegt met Paspoort haar stem toe aan het groeiende koor Iraanse auteurs.
Het is, voor alle duidelijkheid, geen hoogvlieger geworden van het niveau van Lolita lezen in Teheran van Azar Nafisi. Paspoort zet heel nadrukkelijk de corruptie en de kafkaiaanse bureaucratie die Teheran regeren in de verf. Het eindeloze geschipper van de Iraniërs om binnen die realiteit toch aan hun trekken te komen en de obsessie van de bovenklasse met luxemerken en emigratie worden al even ongenuanceerd neergezet.
Dat levert alles bij elkaar een weinig spannende roman op die vooral geschreven lijkt om een aantal basiskritieken op de huidige Iraanse regering romansgewijs aan de man en de vrouw te brengen. Voor alle duidelijkheid: die kritiek is gewettigd, ook al komt hij van mensen die uiteindelijk de enigen zijn die aan de repressie van de ayatollahs ontkomen: de rijken.
Wie op zoek is naar grote literatuur is bij Tajadod aan het verkeerde adres, maar wie de sfeer van Teheran wil proeven, kan wel bij dit paspoort-op-Iraanse-wijze terecht.
Paspoort door Nahal Tajadod is uitgegeven door Cargo / De Bezige Bij. 269 blzn. ISBN 978 90 234 2743 8

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur