Zwakke mannen

Drie Sterke Vrouwen van de Frans-Senegalese Marie Ndiaye is geen vrolijk boek, noch een hapklare leesbrok. Ndiaye weeft met chirurgische precisie drie verhalen over al wat angstig, sterk en zwak is in de mens.

In het eerste verhaal maken we kennis met Norah, een Frans-Senegalese advocate, die vanuit Frankrijk naar het land van haar wrede vader reist om de broer die haar ontnomen werd uit de gevangenis te pleiten. Daarna volgt het miserabele lot van de Senegalese Fanta op het Franse platteland. We leren haar kennen via haar labiele Franse man Rudy Descas, wiens zwakheid soms choquerend, dan weer intens meelijwekkend is.

De sterkste van alle personages is ongetwijfeld Khady Demba uit het derde verhaal. ‘En toch was haar geest helder en waakzaam en voelde ze nog hoe er een warme blijdschap door haar heen stroomde wanneer ze ’s nachts alleen was, haar naam fluisterde en eens te meer vond dat die precies bij haar paste.’ Een jonge vrouw met een voor- en achternaam, wiens sterkte enkel overtroffen wordt door de gruwelijkheid van haar bestaan. De drie vrouwen zijn vooral sterk door de zwaktes van de mannen in hun leven.

Ndiaye’s verhalen lijken misschien veraf voor zij die geen zicht hebben op de Euro-Afrikaanse realiteit van familiale verwachtingen, het verlangen naar het Europese eldorado of het gevecht met dubbele identiteiten. Maar haar personages zijn zo universeel menselijk dat de iedereen zich uiteindelijk in kern van haar magisch-realistische verhalen moet kunnen terugvinden.

Drie sterke vrouwen door Marie Ndiaye is uitgegeven door De Geus en Oxfam Novib. 285 blzn. ISBN 978 90 44516 77 7

Je kan dit boek met 2,5 euro korting bestellen bij boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Klik hier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur