Nieuwe propaganda, moslima's, De Lijn, Zwarte Piet en #MeToo...

De tien meest gelezen artikels van 2017 op MO.be

Bureau of Land Management Oregon and Washington (CC BY 2.0)

 

1. Aanslag Brussel-Centraal: weerzinwekkende politieke recuperatie door N-VA 

Politiek is: terreur en nipt vermeden verlies van mensenlevens gebruiken om een politiek punt te scoren bij de achterban, die achterban op te hitsen tegen burgers met een andere politieke overtuiging, polariseren en electoraal gewin plaatsen boven sociale cohesie tussen burgers. Ik ben dit beu.

PIETER STOCKMANS . 22 juni 2017 . Commentaar

 

2. Ben jij een gesluierde moslima? Werkgevers kunnen je vanaf vandaag ontslaan wegens je hoofddoek

Zojuist besliste het Europese Hof van Justitie dat privébedrijven in de Europese Unie het recht hebben om, onder voorwaarden, gesluierde moslima’s niet aan te nemen of te ontslaan omdat ze een hoofddoek dragen. Deze beslissing is van belang voor de rechten van honderdduizenden moslima’s in Europa.

PIETER STOCKMANS . 22 juni 2017 . Nieuws

 

3. Nasser Zafzafi: ‘De Marokkaanse staat verstikt ons’

De dood van een visverkoper, Mohsine Fikri, heeft geleid tot een volksopstand in het noorden van Marokko. Al zes maanden komen mensen de straat op om te protesteren tegen het beleid van de Marokkaanse staat. MO* sprak met één van de leiders van de volksbeweging in de Rif, Nasser Zafzafi. 

BTISAM AKARKACH . 20 april 2017 . Interview

 

4. De Lijn: zetten we er een punt achter?

Welke toekomst krijgt De Lijn nog na 2020 wanneer de beheersovereenkomst met De Vlaamse overheid afloopt? Alles lijkt in stelling te worden gebracht om de publieke vervoersmaatschappij te privatiseren, meent zeronaut-blogger Miguel Vertriest. 

MIGUEL VERTRIEST . 21 december 2017 . Zeronaut blog

 

5. De natuur is beter voor je gezondheid dan de gezondheidssector

‘De natuur zal meer levens redden, beter zijn voor je gezondheid en geneeskrachtiger zijn, wanneer je ziek bent, dan de gehele gezondheidssector.’ Geloof je deze uitspraak niet? Verschillende wetenschappelijke studies bewijzen het nochtans. 

LEEN GORISSEN . 26 september 2017 . Zeronaut blog

 

6. Zoveel kost een windmolen en zoveel brengt hij op

Hoeveel kost het om een windmolen te bouwen? Hoeveel steun krijgt een ontwikkelaar daarvoor van Vlaanderen? En hoeveel brengt hij op? MO* beantwoordt de vragen op basis van informatie van het Vlaams Energieagentschap.

KRISTOF CLERIX . 29 september 2015 . Analyse

 

7. #Metoo. Vrouwen kunnen nogal eens een potje zagen

‘Het is 2017, we hoeven een aantal dingen niet meer te pikken’, schrijft Bie Vancraeynest in haar column. ‘De pussyhats hebben het gehad met de openvallende badjassen.’ #Metoo

BIE VANCRAEYNEST . 18 oktober 2017 . Column

 

8. Hoe Zwarte Piet mijn seksleven verpestte

De Zwarte Pietendiscussie woedt weer in alle hevigheid. Hoewel de strijd rondom het Sinterklaasfeest meer gepolitiseerd is in Nederland, blijft België niet ver achter als het gaat om white supremacy. MO*columniste Anya Topolski vraagt zich af waarom witte mensen toch met zoveel irrationele overgave vasthouden aan deze ‘racistische traditie’.

ANYA TOPOLSKI . 29 november 2017 . Column

 

9. Deze inzinking had ik niet zien aankomen

Denise De Bondt is voogd van de acht “Niet Begeleide Minderjarige Jongeren” die hun uiterste best doen om hier, zo goed en zo kwaad mogelijk, aan te pikken en de dingen te doen die wij hier van hen verwachten. Soms zakt de moed hen diep in de puberschoenen. 

DENISE DE BONDT . 6 januari 2017 . Wereldblog

 

10. Een bos waar je alles kan eten

Een bos dat voornamelijk uit eetbare planten bestaat en als bedoeling heeft mensen bij elkaar te brengen en te inspireren. Het bestaat en het is blijkbaar ook een trend aan het worden. MO* ging een kijkje nemen in een voedselbos in de buurt van Brugge.

HELENA COEN . 4 mei 2017 . Reportage

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift