De tien meest gelezen columns van 2017 op MO.be

Yutaka Seki (CC BY 2.0)

 

1. #Metoo. Vrouwen kunnen nogal eens een potje zagen

‘Het is 2017, we hoeven een aantal dingen niet meer te pikken’, schrijft Bie Vancraeynest in haar column. ‘De pussyhats hebben het gehad met de openvallende badjassen.’ #Metoo

BIE VANCRAEYNEST . 18 OKTOBER 2017

 

2. Hoe Zwarte Piet mijn seksleven verpestte

De Zwarte Pietendiscussie woedt weer in alle hevigheid. Hoewel de strijd rondom het Sinterklaasfeest meer gepolitiseerd is in Nederland, blijft België niet ver achter als het gaat om white supremacy. MO*columniste Anya Topolski vraagt zich af waarom witte mensen toch met zoveel irrationele overgave vasthouden aan deze ‘racistische traditie’.

ANYA TOPOLSKI . 29 NOVEMBER 2017

 

3. Als we in ons leven een keer de wet van Godwin mogen overtreden, dan doe ik het graag nu

‘Sommigen zeggen dat ik overdrijf’, begint Tine Hens haar column. ‘Sommigen zeggen dat ik te emotioneel reageer. En ja, misschien is deze column de reactie van iemand die zelden hysterisch is, maar nu toch even naar adem hapt. Lees dit stuk dan als een letterlijke weergave van mijn bezorgdheid.’

TINE HENS . 31 JANUARI 2017

 

4. Schoolmoe

Aan het eind van het schooljaar en met de zomervakantie in het verschiet besteden kranten graag aandacht aan ons onderwijs, en dat is nodig. We kunnen het niet genoeg hebben over spijbelen, schooluitval, schoolkwaliteit en kansarmoede op school, zegt Bieke Purnelle.

BIEKE PURNELLE . 6 JUNI 2017

 

5. Wij zijn uw arena niet

Bieke Purnelle trekt van leer tegen de hypocrisie van een groep mannen (maar ook vrouwen) die zeggen op te komen voor de vrouw. Maar, zegt Bieke, ‘met vrouwenrechten en gelijkwaardigheid heeft uw boosheid niets te maken. Met uw eigen vernietigende agenda des te meer’.

BIEKE PURNELLE . 7 MAART 2017

 

6. Hoeveel kinderen moeten er nog sterven?

Naar school gaan is onze dagelijkse strijd. Niet om te gaan, wel om er te geraken.

TINE HENS . 24 FEBRUARI 2017

 

7. Een cultuurmarxist aan het woord

Soms kunnen oude toespraken heel boeiend zijn. Vooral als ze uitgesproken werden door mensen die we van haar noch pluim kennen. Walter Zinzen is er zo één op het spoor gekomen.

WALTER ZINZEN . 6 OKTOBER 2017

 

8. De mythe van de neutrale “blanke” man

Er wordt me vaak verweten dat ik witte mannen niet rustig laat genieten van hun white male privilege -maar dan met andere woorden- en dit wilde ik die avond vermijden.

SABRINE INGABIRE . 20 DECEMBER 2017

 

9. Kroniek van een aangekondigde dood

Voor zijn column van deze maand, leende Geert van Istendael zonder blozen de titel van de befaamde schrijver Gabriel Garcia Marquez. De inhoud van Marquez verhaal heeft geen bal te maken met socialisme, het thema van deze column, maar wel hiermee: met open ogen in je verderf lopen.

GEERT VAN ISTENDAEL . 19 JUNI 2017

 

10. Naar nergens vliegen

Ja, we kunnen aan onze kinderen zeggen dat er hoop is. Maar dan moeten we het toch eens gaan hebben over vliegen. Er bestaat geen universeel recht op zoveel vliegen als je zelf wilt tegen een zo laag mogelijke prijs. Misschien zou er wel een recht op hoop mogen zijn…

JAN MERTENS . 11 DECEMBER 2017

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3287   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift