De tien meest gelezen reportages van 2017 op MO.be

© Mashid Mohadjerin

 

1. Een bos waar je alles kan eten

Een bos dat voornamelijk uit eetbare planten bestaat en als bedoeling heeft mensen bij elkaar te brengen en te inspireren. Het bestaat en het is blijkbaar ook een trend aan het worden. MO* ging een kijkje nemen in een voedselbos in de buurt van Brugge.

HELENA COEN . 4 mei 2017

 

2. De stad als identiteit: ‘In Gent heerst een soort taboeloosheid’

‘Schrijf jij maar eens iets over de Gentse identiteit’, zei de hoofdredacteur die mijn gevoelens voor mijn stad kende. Dat bleek evenwel makkelijker gezegd dan gedaan. Immers, wat is identiteit? En wat is dan de Gentse identiteit helemaal? Ik toog op zoek naar hoe het hart van de Gentenaren klopt voor onze stad.

JOHN VANDAELE . 8 juni 2017

 

3. Klimaatverandering doet bergen wankelen

In de Alpen stijgt de temperatuur dubbel zo snel als in het lager gelegen land en dat laat zich steeds duidelijker zien: de gletsjers verdwijnen, maar ook het ijs in het hart van de bergen smelt. ‘Permafrost is de cement die bergtoppen samenhoudt’, vertelt de Zwitserse onderzoeker Wilfried Haeberli. Klimaatverandering knaagt zo aan wat onveranderlijk lijkt: bergen verkruimelen en worden wankel. ‘Wat nu gebeurt, is onomkeerbaar. Wereldwijd worden bergen minder stabiel.’

TINE HENS . 21 september 2017

 

4. ‘De doorsnee-leerling bestaat niet meer’

Plots leek het alsof de halve wereld school liep in basisschool Mater Dei in Leuven. Op amper twee jaar tijd veranderden de leerlingen van bijna homogeen blank in zeer divers en gekleurd. Hivset in Turnhout, een vroegere verpleegsterschool, maakte een gelijkaardige evolutie door. Verder doen zoals men deed, bleek geen optie meer. Veel, bijna alles moest anders. ‘Er ligt een drempel op dertig procent. Eens je die hebt overschreden, kan je als school niet anders dan alles herdenken en het bestaande los te laten’, aldus een oud-directeur van Mater Dei.

TINE HENS . 15 mei 2017

 

5. ‘Ik praat niet met vluchtelingen. Ik zie van hier al wat voor volk dat is.’

De angst voor vluchtelingen doet Bulgarije beven. Met hekken, herdershonden en brutaal geweld sluit het land de Europese buitengrenzen met Turkije. Wie durft protesteren krijgt klappen. Olivia Kortas en Kasper Goethals trokken een maand lang door het land, waar hakenkruisen en doodsbedreigingen normaal zijn geworden.

OLIVIA KORTAS & KASPER GOETHALS . 6 februari 2017

 

6. 100 jaar Russische Oktoberrevolutie 1917: eindelijk in de vuilnisbak van de geschiedenis?

Waarom wil president Poetin de Oktoberrevolutie van 1917 het liefst van al naar de vuilnisbak van de geschiedenis verwijzen, maar is de overwinning van de staat, die uit de revolutie voortkwam, in de Tweede Wereldoorlog het grootste nationale idee in Rusland vandaag? Waarom is geschiedenis in Rusland een wapen in de informatieoorlog met het Westen? Russische herdenkingspolitiek doorgelicht.

PIETER STOCKMANS . 6 november 2017

 

7. Schaamteloos onrecht in het Israëlisch nederzettingenbeleid: ‘Palestina wordt van de kaart geveegd!’

De Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied zijn verstikkend voor de leefbaarheid van een Palestijnse staat. Bovendien maken ze het leven van de Palestijnen onleefbaar. Wat gebeurt er als je buren veel meer rechten en middelen hebben? En wat als ze het dan ook nog gemunt hebben op je achtertuin? Willem De Maeseneer ging ter plaatse kijken.

WILLEM DE MAESENEER . 7 april 2017

 

8. De man die Poetin uit het zadel kan lichten

Onwaarschijnlijk politiek theater in Rusland: je bent een blogger met een toetsenbord en je moet in maart 2018 president van Rusland worden. De macht is een ondoordringbaar fort, de oppositie hopeloos verdeeld. Maar geen berg lijkt te hoog voor Aleksej Navalny. MO* onderzocht zijn opmars en wat die betekent voor het Rusland van morgen. Ontploft het land als hij in december officieel geweigerd wordt als presidentskandidaat?

PIETER STOCKMANS . 27 november 2017

 

9. Europese Unie haalt Oekraïne binnen, Rusland zet voet tussen de deur

We merken er weinig van, maar aan de oostrand van Europa is een geopolitieke aardverschuiving bezig. MO* was in Kiev tijdens de goedkeuring van de associatieovereenkomst en het begin van de visumvrijstelling voor Oekraïne. De EU, in tandem met lokale ngo’s gefinancierd door George Soros, behaalde met soft power een overwinning op Rusland. Vandaag begint in Kiev de EU-Oekraïne top.

PIETER STOCKMANS . 11 juli 2017

 

10. Vluchtelingen vinden geen woning zonder honderden euro’s te dokken aan een tussenpersoon

Dat het voor vluchtelingen geen sinecure is een woning te vinden, is geen nieuws. Maar woningtekort en tijdnood zetten de deur open naar misbruik. Voor veel vluchtelingen zit er niets anders op dan sommen van 150 tot 600 euro te betalen aan tussenpersonen die een appartement voor hen vinden.

EBE DAEMS . 9 juli 2017

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.