Niemandsland. Over Gentenaars zonder woning

Podcast: Dakloze kinderen in Gent

© Ruth Govaerts

Dakloze kinderen in Gent

2017was het jaar waarin Gent kraakstad van Vlaanderen werd. Na een hevige mediastorm en verhitte politieke debatten werd een kraakwet gestemd en voerde Gent een actieplan tegen kraken in. Maar wat zijn de gevolgen van dit nieuwe beleid? Wat betekent de kraakwet voor daklozen? Waarom kraken mensen? Kunnen ze nergens anders terecht? En waarom leven er nog steeds gezinnen met kinderen op straat in Gent?

In de driedelige audioreportage Niemandsland gaan we op zoek naar de antwoorden. Een maand lang spraken we met krakers, daklozen, gezinnen die op straat leven en hulpverleners. Mensen die vaak onzichtbaar leven, verborgen in de rand van de stad. In deze podcast hoor je hun stemmen.

Aflevering 3: Dakloze kinderen 

‘Hier een park. Daar een park. Even zitten. Weer rondlopen. Het is koud. Voor mij is dat niet erg, maar voor de kleintjes wel. Ze kunnen zich niet meer opwarmen.’ In deze laatste aflevering van Niemandsland maken we kennis met Anna en Matej. Samen met hun acht kinderen leven ze op straat.

‘Het is koud. Voor mij is dat niet erg, maar voor de kleintjes wel. Ze kunnen zich niet meer opwarmen.’

In Gent zijn bijna tweehonderd kinderen dakloos. Ze groeien op in parken en onder bruggen, in kraakpanden of in de nachtopvang. Hoe geef je als ouder je kinderen een warm nest als je geen huis hebt? Wat doet het met een kind om op straat op te groeien? Wat kan een school doen om kinderen zonder thuis op te vangen? En waar ligt de grens?

Met hulpverleners en experts Pascal Debruyne, Marieke Lamaire, Ilanka Bral, Tina Theunynck en Magali Degroote zoeken we naar oplossingen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift