Niemandsland. Over Gentenaars zonder woning

Podcast: Dakloos

© Ruth Govaerts

 

2017was het jaar waarin Gent kraakstad van Vlaanderen werd. Na een hevige mediastorm en verhitte politieke debatten werd een kraakwet gestemd en voerde Gent een actieplan tegen kraken in. Maar wat zijn de gevolgen van dit nieuwe beleid? Wat betekent de kraakwet voor daklozen? Waarom kraken mensen? Kunnen ze nergens anders terecht? En waarom leven er nog steeds gezinnen met kinderen op straat in Gent?

In de driedelige audioreportage Niemandsland gaan we op zoek naar de antwoorden. Een maand lang spraken we met krakers, daklozen, gezinnen die op straat leven en hulpverleners. Mensen die vaak onzichtbaar leven, verborgen in de rand van de stad. In deze podcast hoor je hun stemmen.

Aflevering 2: Dakloos

Michael is 26 als hij plots op straat komt te staan. Vanaf dan is hij voortdurend onderweg. Elke dag weer op zoek naar eten, warmte, een veilige slaapplaats. Hij woont overal en nergens: in een kraakpand, een tentje, een tuinhuis, de nachtopvang of met twee slaapzakken op straat. Ondertussen zoekt hij vastberaden naar een woning.

In deze tweede aflevering van Niemandsland zoeken we uit wat het betekent om dakloos te zijn. Waarom belanden mensen op straat? Hoe overleef je zonder adres? En hoe vind je een uitweg uit de dakloosheid?

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift