15.12

Sanas Nos Queremos | Festival van de Gelijkheid

Op donderdag 15 december vertoont FOS de documentaire Sanas nos Queremos tijdens Het Festival van de Gelijkheid in Gent.

De documentaire neemt je mee naar El Salvador, waar gezondheidswerkers hun gezondheid in eigen handen nemen. Op het Salvadoraanse platteland bundelen ze de krachten voor meer participatie van de gemeenschap aan het gezondheidsbeleid. Gezondheid is immers meer dan een doktersvoorschrift. Documentairemaker Jan De Deken volgt drie Salvadoraanse vrouwen die gezondheidszorg van onderuit opbouwen en de overheid ter verantwoording roepen.

Gloria wil geen vrouw meer aan baarmoederhalskanker zien sterven. Isabel brengt met onaangekondigde bezoeken de moeilijke toestanden in Salvadoraanse ziekenhuizen in kaart. Nancy zorgt voor drinkwater in haar gemeenschap aan het meer van Coatepeque. Haar inspanningen worden bedreigd door een op til staande privatisering.

Behoedzaam maar bezield laveren deze vrouwen in de plooien van een politieke context waarin basisrechten afbrokkelen en middenveldorganisaties steeds meer buitenspel worden gezet.

Na de film gaat journalist Gie Goris in gesprek met documentairemaker Jan De Deken en twee gezondheidswerker uit Gent. Nikhat Sereke is community health worker in Gent en wijst mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties de weg in de Belgische gezondheidszorg. Ann Hendriks coördineert het pilootproject van de mutualiteiten ‘Community Health Work’ in Gent. Stiene Billen, medewerker beweging en beleid van FOS, schetst de internationale context van gezondheidsactivisme.

Praktisch

Waar? Sphinx Cinema, Gent

Wanneer? Donderdag 15 december 2022, 17.00u-18.30u

BELANGRIJK: de vertoning van de documentaire maakt deel uit van het Festival van de Gelijkheid. Koop je ticket voor het festival en schrijf je nadien in voor de documentaire. Enkel met een ticket + je inschrijving ben je zeker van je plekje in de zaal.

Tickets.

donderdag, 15 december, 2022 - 17:00