Schrijven voor MO*? Dat kan!

Op MO.be verschijnen quasi dagelijks bijdragen van freelance journalisten, columnisten, stagiairs, opiniemakers en gelegenheidsauteurs, net als in MO*magazine.

Ook jij kan bijdragen aan MO*.

Vóór je verdergaat: wie en wat is MO*?

MO* heeft een vaste journalistieke kern van hoofdredactie, schrijvende journalisten en medewerkers die planning, eindredactie, webredactie, communicatie en zakelijk beheer op zich nemen. MO* wordt uitgegeven door vzw Wereldmediahuis.

We kiezen bewust niét voor een betaalmuur, maar voor gratis toegankelijke artikels voor iedereen. We hebben een aantal kernwaarden, -doelstellingen en -principes die onze leidraad vormen. Die kan je raadplegen in onze Quality First-strategie.

Freelancen voor MO*?

We kunnen op dit moment al rekenen op het doorgedreven werk van een 30-tal freelance journalisten. Ook jij kan daar deel van uitmaken.

Heb je al een concrete pitch of een artikel klaar? Of wil je een groter project opzetten en zoek je financiering, ondersteuning of samenwerking? Aarzel niet en neem dan contact met ons op: mail pitch@mo.be met je voorstellen.

We proberen elk voorstel zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat dat enkele dagen kan duren. We denken graag mee na, van je ruwe idee tot de concrete afwerking van je artikel. Hoe vroeger je een voorstel aanbiedt, hoe meer we je kunnen bijstaan in het MO*proof maken van je artikelidee.

Ook als je een groter project voor ogen hebt en manieren zoekt om dat te realiseren, denken we graag mee na over externe financieringsmogelijkheden en partners. Voor intentieverklaringen in het kader van beursaanvragen, contacteer je ons best minstens twee weken voor de deadline, zodat we voldoende tijd en ruimte hebben om alle voorstellen te bekijken en te beoordelen.

Een goed MO*verhaal…

  • vindt voldoende aansluiting bij onze eerder vermelde strategie;
  • levert een unieke bijdrage in het (Nederlandstalige) journalistieke landschap;
  • heeft aandacht voor minder gehoorde perspectieven en stemmen in het publieke debat;
  • graaft dieper dan een nieuwsartikel en heeft een tijdlozer — maar niettemin urgent — karakter;
  • houdt voldoende rekening met zijn beoogde doelpubliek.

We hanteren vaste tarieven van 250 euro tot 500 euro voor een artikel, afhankelijk van genre, lengte en visueel materiaal.

MO* maakte tot 2020 jaarlijks budget vrij om unieke journalistieke onderzoeksprojecten van freelance journalisten te ondersteunen met een eigen bredere onderzoeksbeurs. We hopen dat we dit in de toekomst kunnen verderzetten.

Een opiniebijdrage voor MO*?

Heb je een duidelijke en goed gefundeerde mening over een actueel onderwerp dat bij MO* past? Je hebt je opiniestuk al uitgeschreven (en het telt niet meer dan 8000 tekens): contacteer ons dan via info@mo.be.

We publiceren maximaal 3 opiniestukken per week. Opiniebijdragen zijn vrije, onvergoede bijdragen.

Bloggen voor MO*?

Je vindt verschillende blogs op MO.be:

  • #WijZijnHier: met bijdragen van mensen die met  beide voeten in de superdiverse samenleving staan. Je leest er over relevante ervaringen van vluchtelingen, migranten, leerkrachten Nederlands aan anderstaligen en sociale werkers. 
  • Wereldblog: hier lees je verhalen van bloggers die in het buitenland wonen, werken en/of studeren, en die met een open blik op de wereld hun ervaringen neerpennen. Wie ze zijn? Studenten of doctorandi op veldwerkreis, ontwikkelingswerkers, ervaren wereldreizigers…

Schrijf je graag en vlot? Wil je je kennis, ervaring en/of inzichten delen met een persoonlijke toets? Dan is schrijven voor een van deze drie blogs misschien iets voor jou.

Stuur een mailtje naar kilian.dejager@mo.be en leg daarin kort uit wie je bent en waarover je wil schrijven.

Stage bij MO*?

Bij MO* krijg je als stagiair de kans om je eerste stappen in de journalistiek of marketing te zetten. Dat kan met een stage (minstens 4/5de) in het kader van een opleiding of een vrijwillige stage op eigen initiatief (niet gelinkt aan een opleiding).

  • Voor journalistieke stages houden we een kort kennismakingsgesprek en schrijfproef. We raden je aan om ruim op tijd (zeker 6 maanden op voorhand) een aanvraag te doen, want de stageplekken zijn beperkt én gegeerd. Stuur een mail naar charis.bastin@mo.be en vergeet je cv en motivatiebrief niet mee te sturen. Heb je eerder al journalistieke teksten geschreven, voeg die dan zeker ook toe. 
  • Richt jij je eerder op marketing, communicatie en/of sociale media? Ook dan vind je bij MO* een stageplek waar je je kennis kan omzetten in de praktijk. Stuur in dat geval je motivatiebrief en cv naar Jan.Buelinckx@mo.be.

Een stage kan een opstap zijn voor meer, zowel bij MO* als elders in de journalistiek:

  • Mijn stage bij MO* was een toegangspoort naar betaald werk voor MO* en voor andere opdrachtgevers. Tijdens de stage mocht ik aan boeiende thema’s werken, die ik ook zelf belangrijk vond. Door de begeleiding leerde ik snel hoe een goed artikel te schrijven en hoe het met bronnen te onderbouwen. (Ebe Daems, freelance journaliste)
  • MO* daagde me uit om mij volledig toe te leggen op de journalistiek, mij te specialiseren in een thema dat volledig bij me bleek te passen, om niet per se meer maar vooral betere stukken te schrijven. Tot op vandaag blijf ik voor hen freelancen als journalist en sporadisch ook als eindredacteur. (Sarah Vandoorne, freelance journaliste)

Vertalen voor MO*?

MO* is een Nederlandstalig magazine, maar als aandachtige websitebezoeker merkte je misschien ook op dat we geregeld artikels laten vertalen. Dat gebeurt meestal naar het Engels, Frans of Spaans, en uitzonderlijk naar andere talen: van Lingala en Portugees tot Arabisch en Russisch.

Artikels in andere talen publiceren is mogelijk dankzij een samenwerking met kompreno en een geëngageerde poule van vrijwillige vertalers. We werken hiervoor samen in een besloten Facebook-groep. Wil je daar graag deel van uitmaken en zo een bijdrage leveren aan MO*? Geef dan een seintje via info@mo.be

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.