Syrië op de vlucht

De Syrische vluchtelingencrisis is, niet verwonderlijk, de snelst groeiende vluchtelingencrisis dit jaar. Terwijl het niet aflatende Syrische oorlogsgeweld dit jaar nog eens een miljoen Syrische vluchtelingen op de been bracht, vooral naar de buurlanden, sluit Europa de grenzen af. Wat de gevolgen daarvan zijn, leest u deze week in een dossier op MO.be

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over de Syrische vluchtelingencrisis te lezen.

Bescherming van mens of grens?
Meer dan 2,1 miljoen Syrische vluchtelingen worden vandaag regionaal opgevangen in vijf landen: Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte. Cijfers die maar een deel van de waarheid bevatten. De echte omvang van de Syrische vluchtelingenstroom is veel groter, vermits veel vluchtelingen zich niet lieten registreren. Dat zeggen vluchtelingenorganisaties.

‘Het wordt steeds moeilijker in Jordanië’
De toestroom van Syrische vluchtelingen doet de Jordaanse voedsel- en huurprijzen en de werkloosheid stijgen. En dat zorgt voor toenemende zorgen, zowel bij de gastgemeenschap en de vluchtelingen. Brenda Stoter Boscolo sprak in Jordanië met Syrische vluchtelingen die mentaal en economisch hun Jordaanse dagen proberen door te komen.

Syrische vluchtelingen in de kou in Bulgarije
Griekenland zette een grenshek neer, Italië is omringd door gevaarlijke wateren en West-Europa is te ver. Syrische vluchtelingen vinden een nieuwe weg naar de Europese Unie: via Bulgarije. Bij aankomst echter blijkt het armste land van de EU alles behalve een veilige haven.

‘De Syrische geheime dienst kan nog iets leren van de Grieken’
Europa houdt de grenzen dicht terwijl er in het Midden-Oosten, met name in Syrië, een vluchtelingencrisis woedt. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de denktank International Crisis Group dringen er bij Europa op aan om sneller visa te verlenen aan vluchtende Syriërs en juridische leemtes aan te pakken. Daar is geen draagvlak voor, zeggen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block en buitenlandminister Didier Reynders. De gevolgen van die beslissing leest u in dit verhaal.

‘Vanaf wanneer verdienen mensen gered te worden?’
Europa houdt de grenzen dicht terwijl in Syrië een vluchtelingencrisis woedt. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de denktank International Crisis Group dringen er bij Europa op aan om sneller visa te verlenen aan vluchtende Syriërs en juridische leemtes aan te pakken. Daar is geen draagvlak voor, zeggen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block en buitenlandminister Didier Reynders. De gevolgen van die beslissing leest u in dit verhaal.

Syrische vluchtelingen kamperen op schuldenberg
Een nieuw onderzoek bij meer dan 1.500 personen schetst een confronterend beeld van de erbarmelijke leefomstandigheden van de Syriërs die naar Libanon vluchtten. De nieuwe gegevens, die in opdracht van Oxfam ingezameld werden door het Onderzoeks- en Innovatiecentrum van Beiroet, tonen aan dat de gezinnen in een spiraal van schulden meegesleurd worden. Ze leven met teveel mensen in krappe oncomfortabele ruimten en hebben geen vooruitzicht op werk.

Beste Syriërs, kunnen jullie aub nog eens vluchten?
Aan de oevers van Evros-rivier tussen Griekenland en Turkije. Op een boot op de grens tussen de Griekse en Turkse territoriale wateren. Aan het monument van de Poort van Europa op Lampedusa. Op een strand in Alexandrië. In de Belgische ambassades in Tripoli, Beiroet en Ankara. Op deze plaatsen zal ooit deze speech worden voorgelezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.