Congo

Tobias Tullius / Unsplash
Nieuws

Dure beloften ten spijt: vernietiging van regenwouden neemt hoge vlucht

In de tropen is vorig jaar 10 procent meer ongerept regenwoud verdwenen dan in 2021, volgens nieuwe satellietbeelden van Global Forest Watch. Ondanks dure internationale beloftes om de ontbossing om te keren, werd vorig jaar elke minuut het equivalent van elf voetbalvelden gekapt.
Silar / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Wereldwijd hoogste aantal mensen op de vlucht in 60 jaar

In 2022 zijn opnieuw meer mensen op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. De oorlog in Oekraïne, extreem weer en toenemende conflicten in de wereld zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken.
Un Photo/Isaac Billy (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Nooit eerder zoveel mensen op de vlucht in eigen land

Eind 2022 waren er wereldwijd 71,1 miljoen mensen op de vlucht in eigen land voor crisissen en conflicten. Nooit eerder waren er zoveel intern ontheemden, blijkt uit een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) en de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).
CC0
Analyse

Van magneten tot elektrische auto's: Europa's zoektocht naar grondstoffenzekerheid

De wereldwijde overschakeling op groene energie doet de vraag naar een aantal cruciale grondstoffen enorm stijgen. Europa is voor deze grondstoffen grotendeels afhankelijk van import uit andere landen. Met de Critical Raw Materials Act wil de EU die afhankelijkheid bijsturen.
© Reuters / Thomas Mukoya
Boek

Een kijk in de ziel van Congo

In ‘De kinderen van Oost-Congo’ vertelt journaliste Katrien Vanderschoot de recente geschiedenis van het woelige Afrikaanse land door de ogen van een kindsoldaat en een activiste. Hun persoonlijke getuigenissen maken het een verhaal waarin naast de grote politiek ook de gewone mens centraal staat.
Glasgow School of Art (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Waarom blijven we in de politiek geloven?

De Congocommissie is uitgedraaid op een compleet fiasco. Het is alsof de koloniale geschiedenis zich blijft herhalen, stelt MO*Ontwikkelaar Tracy Bibo Tansia vast. ‘We schreven opiniestukken, voerden debatten en gingen in dialoog. En toch blijven we met een vernederd gevoel achter.’
© Thomson Reuters Foundation/Dan Collyns
Nieuws

Nieuw VN-akkoord erkent inheemse volken als beschermers van de natuur

Op de COP15, de top van de Verenigde Naties over biodiversiteit in Montréal, kwamen de deelnemende landen tot een akkoord dat 30% van het landoppervlak en de wereldzeeën beschermd gebied moet zijn. In het akkoord worden voor het eerst ook de rechten van inheemse volkeren op hun land erkend.
© Bart Lasuy
Analyse

Geven we genoeg om de krachtigste long ter wereld te redden?

De wouden in het Congobekken halen vandaag meer CO2 uit de lucht dan het Amazonewoud. Dat lijkt goed nieuws, maar ook deze wouden zijn razendsnel aan het verdwijnen. Verschillende landen, waaronder ook België, investeren in duurzaam bosbeheer. Maar volstaat dat om deze vitale groene long te redden?
hardikkalasua / Pixabay
Nieuws

Wereldwijd gezocht: gewassen die tegen droogte kunnen

Landbouworganisaties wereldwijd bundelen de krachten in de zoektocht naar droogtebestendige gewassen voor boeren in het Zuiden. Want een wereldwijde voedselcrisis bedreigt de meest kwetsbare gemeenschappen.
Colince Menel/CIFOR
Nieuws

Vlees van schubdieren en apen nog altijd openlijk verhandeld op Afrikaanse markten

Een rapport van natuurorganisatie Traffic toont aan dat er nog altijd bedreigde diersoorten verhandeld worden op vleesmarkten in Centraal-Afrika. Meer controle kan echter een nieuw probleem tot gevolg hebben: minder beschermde soorten worden populairder en zullen dan overgeëxploiteerd worden.
© Viktor Van de Velde
Opinie

‘Het Congolese regenwoud herstelt niet even snel als het Amazonewoud’

Goed nieuws: tropische bossen blijken opvallend snel te herstellen na ontbossing. Of toch niet? Het onderzoek dat tot die conclusie kwam hield geen rekening met ‘s werelds tweede grootste long: het Congolese regenwoud, schrijven enkele onderzoekers van de UGent en hun collega’s uit Congo.
PxHere (CC0)
Opinie

‘Hulpverleners die zich schuldig maken aan seksueel geweld hoeven nauwelijks verantwoording af te leggen’

Het lukt maar niet om seksuele uitbuiting en seksueel misbruik bij humanitaire, ontwikkelings- en vredesmissies de wereld uit te helpen. Daders komen ermee weg omdat ze nauwelijks verantwoording moeten afleggen en omdat slachtoffers stelselmatig worden genegeerd, schrijft de Britse prof Mukesh Kapila.

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.