Jemen

European Union / Peter Biro (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Honger in opmars in de Arabische wereld

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie van de VN.
Julien Harneis (CC BY-SA 2.0 DEED)
Analyse

Mazelen zijn terug, en armste landen voelen de grootste impact

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
Josep Monter Martinez / Pixabay
Nieuws

In een warmere wereld zullen sprinkhanenplagen opduiken op nieuwe plaatsen

In een scenario waarbij de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen sprinkhanen vaker voorkomen in landen zoals Iran, Afghanistan en Turkmenistan. Wetenschappers waarschuwen dat deze vraatzuchtige insecten de voedselzekerheid in die gebieden in het gedrang kunnen brengen.
© Khaled Abdullah / Reuters
Analyse

Moeten we de Houthi’s onderschatten of net overschatten?

Ze leken uit het niets te komen, de Jemenitische Houthi’s en hun aanvallen in de Rode Zee. Maar de Houthi’s zijn al sinds 2004 militair actief in Jemen. MO* zet op een rijtje wat je moet weten om hun positie en militaire acties vandaag beter te begrijpen.
Scott Kelleher/AusAID (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Honger in de wereld neemt toe, steun voor hongerbestrijding neemt af

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. ‘Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar’, zeggen experts.
Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages (CC BY-SA 3.0 DEED)
Opinie

‘Het conflict loopt allesbehalve op zijn einde, het stevent eerder af op een patstelling’

Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter maakt een stand van zaken op in de oorlog tussen Israël en Hamas: waar staan de belangrijkste spelers nu het conflict zijn vierde maand ingaat?
© Reuters / Khaled Abdullah Ali Mahdi
Boek

Twee boeken die Jemen en Syrië op tafel leggen

Twee Nederlandstalige boeken zetten conflictlanden Syrië en Jemen opnieuw in de kijker: een pakkende familiegeschiedenis en een ge(s)laagd reisverslag. Beide boeken hebben niet de pretentie om de oorlogen te kaderen, maar schetsen de impact ervan op mensenlevens.
© Reuters / Khaled Abdullah Ali Al Mahdi
Interview

Acht jaar oorlog in Jemen: ‘Het is hoopvol dat mensen opnieuw willen samenleven’

Met zijn boek “Het huis in de Wolken” probeert Dirk Wanrooij Jemen uit het verdomhoekje te halen. MO* zocht de Nederlandse auteur en zijn vrouw Sara Ishaq op voor een gesprek over nieuwe realiteiten in het vergeten conflictland. ‘We zijn altijd een samenleving geweest van open deuren voor iedereen.’
Yitzhak Rodriguez / Unsplash
Nieuws

Drones kunnen ook levens redden in oorlogsgebied

Drones worden steeds vaker gebruikt in oorlogsgebied, maar niet enkel als wapen. De ngo Handicap International zet ze ook in om mijnen en andere explosieven op te sporen, die lang na een conflict slachtoffers kunnen blijven maken.
Jim Gathany / CDC / Wikimedia Commons (Public Domain)
Nieuws

‘Supermug’ uit Azië bedreigt vooruitgang in strijd tegen malaria

Een Aziatische muggensoort speelt een prominente rol bij de opmars van resistente malaria in Afrika, blijkt uit onderzoek in het vakblad Nature. De mug verspreidt zich bijzonder snel en kan het hele jaar door overleven.
United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Vrouw zijn is nergens zo zwaar als in Afghanistan

Afghanistan is het slechtste land ter wereld om een vrouw te zijn, blijkt uit de laatste Women, Peace and Security (WPS) Index. Denemarken is dan weer het meest vrouwvriendelijke land.
© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.