Marokko

© Fayrouz
Essay

We moeten onze blik niet verruimen, maar juist vernauwen

Na de aardbeving in Marokko werd auteur Aya Sabi bedolven onder nieuwsberichten uit de getroffen regio. Tot haar één vraag gesteld werd die alles veranderde: ‘Bent u ook overweldigd door de negatieve nieuwsberichten die uw smartphone doen oplichten?’ Dit essay biedt een eenvoudige oplossing.
USDA / Flickr (CC0)
Opinie

‘EU-landen hebben hun landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van migrantenarbeid’

Volgens twee Spaanse onderzoekers heeft de Europese Unie haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven de onderzoekers.    
© Ronen Zvulun / Reuters
Analyse

Wat betekent de escalatie van geweld voor de allianties in het Midden-Oosten?

Een aantal Arabische politieke leiders geven hun openlijke steun aan Hamas. Dat versterkt de vrees voor een groot regionaal conflict. Maar hoe sterk zijn de relaties met Hamas echt? En vanwaar die steun, aangezien een aantal Arabische landen recent verzoeningsakkoorden met Israël sloten?
Bill Wegener / Unsplash
Analyse

Oxfam: ‘IMF en Wereldbank dwingen arme landen op hongerdieet’

De gezamenlijke jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is maandag gestart in het Marokkaanse Marrakech. Volgens een nieuw Oxfam-rapport moeten beide instellingen hun beleid dringend hervormen, want business as usual werkt wereldwijd ongelijkheid en armoede in de hand.
© Radio Martiko
CD

‘Op zoek naar de pioniers van de woestijnblues’

In een stoffig achterkamertje in een Marokkaanse soek deed Mechiel Vanbelle van het Gentse platenlabel Radio Martiko een ontdekking: een handvol oude opnames van Ahl Nana. Het was het begin van een lange zoektocht naar het Mauritaanse familie-ensemble.
© Gettyimages / Cemile Bingol
Analyse

De stille migratie van hoogopgeleiden uit Tunesië en Marokko naar Europa

Ze raken maar niet ingevuld, de vacatures voor bepaalde hoogopgeleide profielen in Europa. Bedrijven gaan daarom rechtstreeks “werknemers shoppen” in het Zuiden. ‘Ik werkte al voor een Frans bedrijf in Casablanca. Ik dacht: ik kan evengoed naar Frankrijk verhuizen.’
© Laura Vander Kerken / Mario Linares Díaz
Wereldblog

Sahrawis blijven vechten voor een soevereine staat: ‘Voor de liefde van ons land’

Enkele weken geleden reisde wereldblogster Laura Vander Kerken naar de vluchtelingenkampen van Sahrawis in Algerije, waar haar partner een maand verblijft om een doctoraat te schrijven. ‘De Sahrawis hebben er een staat in ballingschap opgericht en hebben zelfs ministers en een parlement.’
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Tussen mij en de West-Europese klimaatbeweging botert het niet zo

Er schort wat aan de machtsverhoudingen in de klimaatbeweging, ziet MO*columniste Faïrouz ben Salah. Waarom mogen Europese activisten keer op keer opdraven en komen stemmen uit pakweg Marokko of Algerije zelden aan het woord? ‘Ik mis veel gezichten op het internationale klimaatpodium.’
Pexels /  Karolina Grabowska (CC0)
Nieuws

Crypto-debacle doet ook in Afrika heel wat dromen uiteenspatten

‘Hallo, West-Afrika!’, had mede-oprichter Sam Bankman-Fried nog getweet, enkele dagen voordat het cryptoplatform FTX overkop ging op 11 november. Het was zijn laatste knipoog naar een regio waar een groeiend aantal keukentafelbeleggers hun spaargeld en vertrouwen in FTX hadden gestopt.
© Reuters
Analyse

De paradoxale steun van Algerije en Marokko aan onafhankelijkheidsbewegingen

Gebruiken Marokko en Algerije onafhankelijkheidsbewegingen in een geopolitiek steekspel voor meer macht in de regio? Polisario in de Westelijke Sahara kan al langer rekenen op Algerijnse steun, en nu volgt ook de Riffijnse beweging. Omgekeerd steunt Marokko de Kabylische zaak in Algerije.
© Coll. Terrier
Reportage

De Franse koloniaal die verliefd werd op Marokko

Hij ligt begraven naast zijn landgenoot Napoleon, maar zijn naam doet bij weinig Europeanen nog een belletje rinkelen: Hubert Lyautey, de eerste resident-generaal van Frankrijk in Marokko. De Franse koloniaal drukte een bijzondere stempel op Marokko, honderd jaar geleden én vandaag.
Juan Medina / Reuters
Interview

‘Het viel te verwachten dat er opnieuw doden zouden vallen aan de Spaanse enclaves in Marokko’

Marokko wil de diplomatieke banden met Spanje herstellen, en dus rolt het met de spierballen aan de grenshekken in Ceuta en Melilla. Tegelijk wil het in Afrika bekendstaan als het land waar migranten welkom zijn. MO* neemt de dubbelzinnige migratiediplomatie van Marokko onder de loep. 

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.