05.10-05.11

Tentoonstelling "Reflecties. Roma in België"

Migratiemuseum Foyer 5/10 — 5/11/2021

De expo “Reflecties. Roma in België” wordt op 5 oktober om 14u geopend in aanwezigheid van minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux en burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux. Studenten van de AP Hogeschool Antwerpen, het POD Maatschappelijke Integratie en Foyer vzw sloegen de handen in elkaar voor deze expo waarin Belgische Roma-rolmodellen het woord nemen om dit vertekende beeld corrigeren.

De expo “Reflecties. Roma in België” neemt je mee door de ogen van studenten scenografie, fotografie en communicatiemanagement om clichés over deze landgenoten te doorprikken. Aan de hand van portretten krijg je een inkijk in de dromen en uitdagingen, in de onzekerheden en talenten van enkele bijzondere mensen die fier zijn om Roma genoemd te worden. Ze maken deel uit van een heel diverse groep want dé Roma-gemeenschap of dé Roma bestaan niet. Hun portretten weerspiegelen een dubbele boodschap: Ze werken enerzijds als spiegels waarin vele andere Roma zich graag gereflecteerd zien. Anderzijds houden ze de bezoeker een spiegel voor waarin deze eveneens een deel – en misschien wel meer dan verwacht – van zichzelf kan herkennen.

Wil je net als deze studenten jezelf een spiegel voorhouden en een nieuwe wereld ontdekken om zo ook bij te dragen aan een correctere beeldvorming over Roma? Laat je verrassen en inspireren door wat jij en Roma gemeenschappelijk hebben.

De tweetalige expo “Reflecties. Roma in België” loopt van 5 oktober tot 5 november 2021 in het Migratiemuseum Foyer, Werkhuizenstraat 17, 1080 Molenbeek. https://www.migratiemuseummigration.be/

dinsdag, 5 oktober, 2021 - 10:00 tot vrijdag, 5 november, 2021 - 17:00