02.09-29.09

Tentoonstelling: Willem Van Cauwenberghe - Het har(d)t van Jordanië

Van 2 tot 29 september in de lounge van de Zebrastraat in Gent. Gratis.

“Jordanië is het land waar kruisvaarders ooit in grote forten woonden, waar Lawrence of Arabië ten strijde trok, waar Bijbelse, Joodse en Islamitische verhalen weer tot leven gewekt worden, waar bedoeïenen onder de sterrenhemel elkaar verhalen vertellen. Je vindt er wonderbaarlijke woestijnsteden en grootse Romeinse opgravingen.

Maar boven alles is Jordanië een prachtig land met een hard maar fascinerend landschap én een hartelijke bevolking. Het woestijnlandschap is er dor en slechts enkele struiken overleven de hitte en droogte. En toch bloeit alles onmiddellijk op na een beetje regen. De mensen zijn warm en hartelijk en zijn op een heel bijzondere manier verbonden met de natuur. Ook voor mens en dier is water al altijd cruciaal geweest. Met een vernuftig watersysteem kwam zelfs in die harde omstandigheden een grote beschaving tot leven. De rozerode stad Petra, centrum van het Nabatese rijk, is zonder twijfel één van de meest spectaculaire, niet te missen bezienswaardigheden van het Midden-Oosten, strijdend met Machu Picchu of Angkor Wat voor de titel van ‘s werelds meest fascinerende verloren stad. De Badu, een bedoeïenenstam, leefde er tot eind jaren 80 en zijn tot vandaag intens verbonden met de stad en zijn omgeving. 

Met mijn zwart-wit fotografie geef ik een inkijk hoe ik Jordanië heb beleefd en gestreefd heb naar de essentie van het land : een desolaat en hard landschap met een hartelijke en gastvrije bevolking die vaak één zijn met de natuur, een fabelachtig, maanachtig landschap en de mens die hiermee intens verbonden is.”

Meer info: www.zebrastraat.be/item.php?id=61439

maandag, 2 september, 2019 - 10:00 tot zondag, 29 september, 2019 - 20:00