31.10-29.02

Theater: Who's Afraid Of Virginia Woolf?

Edward Albee / Mesut Arslan / Platform 0090 & KVS

KVS-gezicht Mesut Arslan rijft de laatste jaren in binnen- en buitenland lovende recensies binnen met bijzonder eigenzinnige ensceneringen van bekend en minder bekend repertoire.

Vanuit zijn fascinatie voor menselijke relaties en de complexe emoties die daarmee gepaard gaan, ging Mesut Arslan aan de slag met een van de meest gespeelde klassiekers uit de twintigste eeuw, Who’s afraid of Virginia Woolf? van Edward Albee uit 1962. Het stuk vertelt het verhaal van George en Martha, een ouder koppel dat hun desillusies in alle wreedheid op elkaar afreageert en het jonge, idealistische paar Nick en Honey daarin meesleurt.

Mesut brengt het relaas ‘op zijn Arslans’: op een unieke en dwarse manier. Zo creëert hij een buitengewoon spel tussen ruimte en tijd, onder een lichtinstallatie van Jan Maertens en in een scenografie van Pascal Leboucq. Ata Ünal en Matthias Velle nemen de dramaturgie op zich en Marc Vanrunxt geeft artistiek advies.

Door manipulatieve ingrepen transformeert de voorstelling naar een politieke lezing, die het publieke leven versus het private tegen elkaar afweegt. De strijd om macht wordt uitvergroot: de vier hoofdpersonages zijn omringd door een koor van twaalf stemacteurs. Zij bewegen vrij rond in de voorstelling en scharen zich al dan niet achter een bepaald personage om diens woorden te echoën. Sommige hoofdpersonages worden zo versterkt, anderen net tegengesproken, afgezwakt of gedestabiliseerd. Geleidelijk aan ontvouwt zich een spel van hiërarchie, groepsdruk en macht. Wat als één acteur maar één stemacteur achter zich heeft, terwijl de tekst van zijn medespeler door elf stemacteurs uit volle borst wordt herhaald?

  • Datum: donderdag 31.10.2019 — zaterdag 29.02.2020
  • Plaatsen: KVS BOX (Arduinkaai 7, 1000 Brussel), C-mine Cultuurcentrum, De Grote Post, NTGent, Toneelhuis, Stadsschouwburg Amsterdam
  • Info & tickets: kvs.be
donderdag, 31 oktober, 2019 - 20:00 tot zaterdag, 29 februari, 2020 - 20:00