Global Peace Index 2013

Global Peace Index 2013

De wereld — vooral in het Midden-Oosten — is minder vreedzaam dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de Global Peace Index (GPI) die is gepubliceerd door het Institute for Economics & Peace (IEP).

De index constateert dat ook in het afgelopen jaar de wereld gewelddadiger werd. Dat is met name het gevolg van de burgeroorlog in Syrië, het groeiende aantal moorden in Mexico, Centraal-Amerika en diverse landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, en toegenomen uitgaven voor defensie in veel landen.

Europa, aangevoerd door IJsland, Denemarken en Oostenrijk, bleef in het afgelopen jaar de meest vreedzame regio van de wereld. In de top-10 staan verder Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Japan, Finland, Canada, Zweden en België. Nederland staat op de 22ste plaats.

Zuid-Azië was – vanwege geweld in Afghanistan en Pakistan – het minst vreedzaam. Afghanistan staat op de 162ste plaats van 162 landen in de ranglijst. Pakistan staat op de 157ste plaats.  Het Midden-Oosten volgt direct daarna, met Syrië (160), Irak (159), Soedan (158) en Jemen (152). Israël (150) haalt het gemiddelde eveneens omlaag, als gevolg van de oorlog met Hamas in november en de toegenomen uitgaven voor defensie daarna.

Bekijk de video en lees meer in dit artikel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift