'De aarde is gereduceerd tot een verdienmodel en een wingewest'

Wat is er met onze aarde aan de hand? In gesprek met Alma De Walsche en Leo Van Broeck

Wetenschappelijk onderzoek toont ons wat er met de aarde aan de hand is. Of niet? De coronapandemie ondergraaft het geloof in onbegrensde groei en het heil van concurrentie. Of niet? Is een verlichte dictatuur beter in staat om de klimaatcrisis aan te pakken dan een democratisch bestuur? ‘Het planetaire, liberale kapitalisme is een vernietigingsmachine. De aarde is gereduceerd tot een verdienmodel en een wingewest. Maar er is hoop in burgerbewegingen en -platformen, en met name in de inheemse bewegingen en hun kennis.’

Alma De Walsche is journaliste sinds 1991, eerst voor Wereldwijd, later voor opvolger MO*. Ze studeerde klassieke filologie en werkte enkele jaren in Ecuador. Haar expertiseterrein was en is Latijns-Amerika, en werd gaandeweg uitgebreid naar klimaat en ecologische thema’s.

Leo Van Broeck is ingenieur-architect en maakte vooral naam in zijn functie als Vlaams Bouwmeester (2016-2020). Hij liet zich opmerken met pleidooien voor het verdichten van de bewoonde ruimte en voor het radicaal vergroten van de ruimte voor natuur. Hij was in 2019, samen met Jean-Pascal van Ypersele, de trekker van het expertenpanel voor Klimaat en Duurzame ontwikkeling van Youth for Climate.

Dit gesprek vond plaats op 12 september in de foyer van het Arsenaal in Mechelen in lijn met de toen geldende maatregelen in de strijd tegen COVID-19.

Het volledige gesprek tussen Leo Van Broeck en Alma De Walsche is hier beschikbaar als podcast.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift