‘Is er meer dat ons samenbrengt dan we denken?’

De Deense TV2 heeft een pakkend reclamefilmpje gemaakt over hokjesdenken in de moderne, diverse maatschappij.  

Alle typische toeters en bellen van een warme, menselijk filmpje dat viraal kan gaan, zitten er in. Weemoedige strijkers afgezet tegen een pianoriedel die een nieuw, beter tijdperk inluidt. Slim gemaakt. Formulaic, zoals men in het Engels zegt. Het doet bijvoorbeeld denken aan The DNA Journey over hoe we meer dna delen dan we vaak weten. En er zullen zeker nog feel good filmpjes volgen. Maar wat zou dat dan als het eens om een échte “boodschap van algemeen nut” gaat.

Wereldblogger Omer Sayadi schreef deze week op deze site: ‘Onbegrip, angst en haat. De mengeling van die drie ingrediënten bereikte een hoogtepunt voor 1939, en zijn vandaag opnieuw aan een opmars bezig.’ En zelf al ben je niet geneigd snel vergelijkingen te maken met 1939 (De wet van Godwin!), dat van dat onbegrip, angst en haat daar kan je toch even moeilijk omheen.

Het filmpje van TV2 pakt heel efficiënt dat storend, schreeuwerig fenomeen van hokjesdenken onder handen. Want dat is het probleem met hokjesdenken. We passen niet in één hokje, in één dimensie, onder één stempel. ‘Wanneer we onze informatie over mensen baseren op één enkele, in het oog springende eigenschap, raakt onze blik vertroebeld’, aldus MO*columniste Bieke Purnelle recent nog in Stop het Sorteren. Dus laten we geen kans onbenut om die blik scherp te stellen, zelfs met de hulp van een reclamefilmpje. Op die dingen die ons verbinden. Glashelder. Niet enkel in ons eigen landje maar ver buiten onze grenzen, met die 7 miljard soortgenoten… and counting.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift