Fatal Assistance

Fatal Assistance — Trailer

MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.

In januari 2010 werd Haïti, een van de armste landen ter wereld, getroffen door een ongemeen krachtige aardbeving. In het overbevolkte Port-au-Prince alleen al verloren 250.000 mensen het leven. Meer dan een miljoen inwoners werden dakloos.

Onmiddellijk kwam een enorme hulpmachine op gang: internationale organisaties, honderden ngo’s, oud-president Clinton en de onvermijdelijke Hollywoodsterren verschenen ten tonele. Maar deze niet te stoppen pletwas van internationale hulp passeerde volledig de plaatselijke Haïtiaanse instanties en de bevolking, wat drie jaar later resulteerde in totale anarchie.

De film delft in het complexe reconstructieproces, de praktijken en impact van de wereldwijde ontwikkelingshulp, en legt de kolossale mislukking daarvan bloot. De documentaire maakt komaf met zichzelf bewierokende rapporten en leidt tot de bittere conclusie: stop onmiddellijk de huidige humanitaire hulppolitiek.

Raoul Peck, zelf Haïtiaan van geboorte, toont ons in deze provocerende documentaire de gigantische inspanningen om Haïti opnieuw op te bouwen. Hij focust daarbij vooral op de Haïtiaanse autoriteiten, internationale experts en vertegenwoordigers van enkele ngo’s, en hij legt ook op pijnlijke wijze de destructieve impact van de wereldwijde humanitaire hulp bloot.

De documentaire film ‘Fatal Assistance’ wordt op 22 en 25 april vertoond in Utopolis Turnhout tijdens het filmfestival MOOOV

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift