Documentaire "Le Dernier Refuge" zet collectief van sans-papiers in Brussel in de kijker

Het laatste toevluchtsoord: ‘Er is geen gemeenschap zonder regels’

In een statig gebouw in het Brusselse Sint-Joost-ten-Node leeft een groep West-Afrikaanse migranten zonder papieren al jaren samen. Documentairemaker Berber Verpoest zocht hen op.

In het hartje van Brussel, op een steenworp van het federale en Vlaamse parlement en het Koninklijk Paleis, leven bijna 100 West-Afrikaanse migranten in een kraakpand. Ze wonen er samen in zeven slaapkamers, al zes jaar lang.

© still uit Le dernier refuge

 

De 27-jarige Guineeër Moussa houdt de boel overeind. ‘Er is geen gemeenschap zonder regels’ weet hij. ‘Dat we het al zes jaar volhouden, danken we aan onze goede organisatie.’

Het is de langstlopende bezetting van een pand in de hoofdstad. Maar opeengepakt, zonder privacy of perspectief is het leven er zwaar. Niemand wil blijven, maar niemand weet waar hij anders heen kan gaan. Het is de laatste hoop van de sans-papiers, een toevluchtsoord van waaruit ze strijden voor een collectieve regularisatie.

Bijna alle bewoners kregen al een bevel om het land te verlaten, nadat hun asielaanvraag werd afgekeurd. De meesten dienden een nieuwe aanvraag in, maar de kansen op erkenning zijn miniem.

© still uit Le dernier refuge

 

Le dernier refuge speelt zich af tegen de achtergrond van het Belgische en Europese asielbeleid, waar het wachten schier eindeloos duurt en de verlossing zelden nabij is.

Een reportage van Berber Verpoest, gerealiseerd met steun van Fonds Pascal Decroos.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Berber Verpoest studeerde journalistiek (bachelor) en politieke wetenschappen (master). Hij werkt sinds 2008 als freelance (video)journalist voor onder andere Apache.be, De Standaard en MO*.