'Hoe gaat het met de 196 asielzoekers die in 2013 naar Irak terugkeerden?'

Tine Danckaers, redactrice bij MO*, vertelt over de reis die ze samen met uitgewezen asielzoekers maakte naar Irak. Dit en meer leest u in het herfstnummer van MO*.

‘Koerdistan mag dan niet vrij van corruptie zijn, maar het is hier tenminste veilig.’ Een zekerheid die nauwelijks twee maanden later door de IS teniet zal worden gedaan.

Tussen het vertrek van Saaid Younis Abubakir naar Europa en zijn terugkeer naar zijn geboortestad liggen woelige jaren. Natuurlijk had Saaid het zich anders en mooier voorgesteld toen hij besloot om weg te gaan uit Erbil. Zo had hij als eindpunt voor zijn odyssee een Britse, geen Belgische, stad in gedachten.

Zijn Koerdische vingerafdruk belandde echter in een Brusselse databank, aan de verkeerde kan van de Noordzee. Saaid had nooit kunnen denken dat hij in de parken en kraakpanden van Oostende zou moeten slapen, of razzia’s zou meemaken.

Net zomin had hij gedacht dat hij, na alle ontberingen, ooit zou moeten kiezen tussen vrijwillig terugkeren naar zijn familie in Irak - met zakgeld - of naar de illegaliteit - zonder premie. Toen hem in het opvangcentrum van Jodoigne werd verteld dat ook zijn tweede asielaanvraag was geweigerd, koos hij het zekere voor het onzekere.

Meer leest u in het herfstnummer van MO*. Neem nu een abonnement!

 

Video: An-Sophie Fontaine

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur