Hoe tweedehandskleding de Senegalese textielsector nekt

Op het Senegalese platteland strekken katoenvelden zich uit zover het oog reikt. Toch verwerkt het land zelf geen vezel katoen meer: al het katoen wordt geëxporteerd. Een gevolg van de boom van de import van tweedehandskleding uit Frankrijk en andere westerse landen.

‘Gooien de Fransen deze kleren weg? Echt? Ze gooien ze weg?’ Fatou Dia, een arbeidster in een Senegalees sorteercentrum van tweedehandskleding leert vol ongeloof waar de kledingstukken waar ze elke dag mee werkt vandaan komen.

De handel in tweedehandskleding boomt in Senegal en het scheiden van bruikbare van onbruikbare kleding levert Fatou net genoeg geld op om haar dochter te voorzien van schoolmateriaal.

Ook voor Aliou Diallo zijn de goedkope Europese kleren een zegen. Hij werkte zich op tot groothandelaar in tweedehandskleding en verdient er flink zijn boterham mee. ‘Als het om rijkdom gaat, geraken mensen niet verzadigd. Wie geen eigen huis heeft, is niemand,’ zegt hij.

De tweedehandskleding zorgde dus zeker voor toegenomen levenskwaliteit voor sommige Senegalezen. Maar misschien doen deze nieuwe importgoederen meer slecht dan goed in een land waar de textielindustrie intussen nagenoeg helemaal is verdwenen.

 

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift