Echte, oprechte interesse opbrengen voor mensen die anders zijn en elders leven: kunnen we dat nog?

Is het de liefde die ons menselijk maakt? In gesprek met Warda El-Kaddouri en Brigitte Herremans

Echte, oprechte interesse opbrengen voor mensen die anders zijn en elders leven: kunnen we dat nog? Is het de liefde die ons menselijk maakt? Is viriel nationalisme wat onze menselijkheid vandaag bedreigt, van Delhi tot Washington? ‘De ideologie die polariseert en ontmenselijkt toont geen sterke, maar angstige mannen. Menselijkheid zit in overgave.’

Warda El-Kaddouri doctoreerde in de Letteren (UGent) met een proefschrift over religieuze identiteiten in de Duitse literatuur door Iraanse en Iraakse schrijvers. Ze scherpte haar journalistieke pen voor het eerst als MO*columniste, schrijft voor De Groene Amsterdammer en is Scherpsteller voor Vlaams-Nederlands Huis de Buren.

Brigitte Herremans studeerde Arabische en Hebreeuwse taal en cultuur, werkte van 2002 tot 2018 als programmaverantwoordelijke Midden-Oosten voor Broederlijk Delen en Pax Christi en werkt aan een doctoraat over de vraag of kunst kan bijdragen tot het herstel van rechtvaardigheid in Syrië.

Dit gesprek vond plaats op 12 september in de foyer van het Arsenaal in Mechelen in lijn met de toen geldende maatregelen in de strijd tegen COVID-19.

Het volledige gesprek tussen Warda El-Kaddouri en Brigitte Herremans is hier beschikbaar als podcast.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift