Over de maatschappelijke rol van media

Is nieuws zo verslavend als suiker? In gesprek met Majd Khalifeh en Jago Kosolosky

Is nieuws als suiker, verslavend maar slecht voor de gezondheid? Spelen media hun maatschappelijke rol nog door de realiteit van vergeten mensen zichtbaar te maken? Feiten zijn vogelvrij verklaard, want nieuws moet snel zijn en wordt gefilterd door de algoritmes van de grote techplatformen? ‘Als we de wereld willen begrijpen, moeten de feiten altijd in hun context geplaatst worden. Daar is tijd en ruimte voor nodig.’

Majd Khalifeh is een Belgisch-Palestijnse VRT-journalist. Hij begon zijn journalistieke carrière met een project in het Midden-Oosten (Vrijheid en Geluk, samen met MO*journalist Pieter Stockmans) en schreef zijn levensverhaal neer in Herboren, hier komt een nieuwe Belg.

Jago Kosolosky is de nieuwe hoofdredacteur van MO*. Hij studeerde internationale politiek en begon in de journalistiek als webcoördinator bij MO*. Hij werkte nadien kort voor de website van De Tijd, was hoofdredacteur van Knack.be en was verbonden aan Politico in Brussel.

Dit gesprek vond plaats op 12 september in de foyer van het Arsenaal in Mechelen in lijn met de toen geldende maatregelen in de strijd tegen COVID-19.

Het volledige gesprek tussen Jago Kosolosky en Majd Khalifeh is ook beschikbaar als podcast.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift