Onderwijs in Latijns-Amerika doorgelicht

Alma De Walsche, redactrice bij MO*, vertelt over het onderwijs in Latijns-Amerika en de uitdagingen waar het mee te maken heeft. Dit en meer leest u in het herfstnummer van MO*.

‘Hoeveel Nobelprijzen heeft Duitsland in de wacht gesleept? 102. En Brazilië? Nul.’

In verschillende Latijns-Amerikaanse landen leiden onderwijshervormingen tot heel wat politieke beroering. In Brazilië en Chili komen mensen massaal op straat om te eisen dat het onderwijssysteem op een nieuwe leest geschoeid wordt.

Zowel Dilma Rousseff in Brazilië als Michelle Bachelette in Chili worden tot fundamentele keuzes gedwongen, willen ze hun politieke geloofwaardigheid overeind houden.

‘Op lange termijn zijn investeringen in onderwijs de beste manier om de inkomensongelijkheid te bestrijden.’ Het is een van de stellingen van de Franse econoom Thomas Piketty. Ze is ongetwijfeld van toepassing op Latijns-Amerika. Economisch en politiek mag het de regio relatief voor de wind gaan, de ongelijkheid breekt er nog steeds alle records. Dat is een blok aan het been voor wie mee wil kunnen in de race van de globalisering.

Meer leest u in het herfstnummer van MO*. Neem nu een abonnement!

 

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.