Sorry is niet genoeg

In de nieuwste campagnespot van 11.11.11 - de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging komen verschillende oorzaken van voedselverspilling aan bod. Het laat je ook zelf ontdekken waarom 11.11.11 meer eist van politici dan enkel een sorry.

Ieder jaar gaat wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel verloren. In het Zuiden hangt voedselverlies vooral samen met armoede en ongelijkheid en ondermijnt het de inkomens en voedselzekerheid van boeren. Tegelijk is het voor 11.11.11 duidelijk dat het Noorden een grote verantwoordelijkheid draagt voor de verspilling.

Voedsel gaat in elke schakel van de voedselketen verloren, maar niet overal in dezelfde mate en om uiteenlopende redenen.  Zo zien we dat het Zuiden geplaagd wordt door voedselverlies: voedsel dat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie maar dat uit de voedselketen geraakt door een gebrek aan middelen (gebrekkige landbouwtechnieken, slechte opslag en transport  …). In het Noorden belandt veel voedsel in de vuilbak door verspilling: voedsel, geschikt voor menselijke consumptie, dat verloren gaat door menselijk toedoen of nalatigheid.

Om het probleem van voedselverspilling ten gronde aan te pakken, schuift 11.11.11 vier eisen voor politici naar voren:

  1. Meer transparantie en duidelijkheid
  2. Duidelijke afspraken maken en doen naleven
  3. Oneerlijke handelspraktijken stoppen
  4. Geen voedsel weggooien omwille van het uitzicht

Op de campagnesite van 11.11.11 kom je alles te weten over de campagne van dit jaar.

Sorry is niet genoeg

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift