Dossier: 

Voedseldemocratie is het duurzame antwoord

Iedereen heeft recht op gezond voedsel, en dat is het best te realiseren als we de keten tussen productie en consumptie zo kort mogelijk maken. Dat zegt Olivier De Schutter, van 2008 tot 2014 speciaal verslaggever over het recht op voedsel voor de VN. Intussen zetten heel wat mensen die toekomstdroom al om in dagelijkse werkelijkheid.

Patrick Kuhl (CC BY 2.0)

 

Ben De Raes maakt een serie documentaires over de toekomst die mogelijk is, en op vele plaatsen al werkelijkheid wordt. De eerste documentaire wordt op 16 oktober gelanceerd -Wereldvoedseldag- en gaat dan ook over duurzame voeding of gezond voedsel voor iedereen.

Naast Olivier De Schutter komen ook Tijs Boelens (De Groentelaar), Corazon De Raeymaecker (CSA Grondsmaak), Barbara Ortolani (Collectmet), Tessa Avermaete (KU Leuven Hoofd onderzoeksgroep bio-economie) en Benny Van de Velde (Boerderijschool vzw) aan het woord.

Deze documentaire is de eerste van het project Changez!, een samenwerking tussen Hart boven Hard en MO*.

Ben De Raes: ‘Met redactionele en productionele steun van MO* en Hart boven Hard maken we een reeks van twaalf informatieve en hoopvolle reportages van telkens een kwartier over evenveel prangende sociale en ecologische vraagstukken: van duurzame energie tot werkbaar werk, van wonen tot fiscaliteit en antiracisme. Samen willen deze reportages een landkaart bieden van vele concrete transitie-initiatieven in België: van biologische groenteboeren tot een alternatieve koerierdienst, van decolonize-groepen tot een organisatie die zelf betaalbare woningen bouwt. Hun verhaal wordt ondersteund door het vogelperspectief van experts en is bedoeld voor een breed publiek.’

‘Eén jaar lang, vanaf oktober 2017, wordt elke maand een nieuwe reportage gepost op een nieuw, gratis en online kanaal, alsook door MO* en Hart boven Hard. Iedereen die wil, kan de reportages mee verspreiden.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift