Toekomstmuziek, kinderfanfare in Kinshasa (Rachel Corner en Laurens Nijzink)

TOEKOMSTMUZIEK

Toekomstmuziek is een fotofilm over een fanfare van voormalige straatkinderen in Kinshasa, Congo DRC.

Gemaakt door Rachel Corner (fotografie) en Laurens Nijzink (geluid).

In de miljoenenstad Kinshasa leven veel kinderen op straat. Volgens een schatting van UNICEF tussen de 25 en 40 duizend. Soms zijn het wezen maar vaak ook zijn het kinderen die uit huis zijn gezet door hun familie. Hekserij is een veelgehoorde reden om een kind de straat op te sturen.

Ondanks dat het leven op straat onveilig en gewelddadig is, kinderen zich vaak met diefstal en prostitutie in leven houden, verkiezen velen toch de straat boven mishandeling thuis.

Espace Masolo is een creatief dagcentrum waar voormalig straatkinderen 3 dagen per week terecht kunnen. ’s Ochtends krijgen ze Franse les en ’s middags spelen ze samen in de fanfare of werken ze aan andere creatieve projecten.

Een organisatie als Espace Masolo is zeldzaam in Kinshasa. Er zijn heel weinig culturele activiteiten voor kinderen en jongeren. De fanfare geeft de kinderen veel plezier en zelfvertrouwen. Hun gevoel voor eigenwaarde neemt zienderogen toe.

We hebben drie kinderen uit de fanfare geportretteerd. Ze vertellen hun verhaal over hoe ze hun families zijn kwijtgeraakt en wat de fanfare voor hen betekent. Het zijn pijnlijke verhalen. Maar ondanks het leed laat deze film ook zien dat ze hun plezier en hun vertrouwen in de toekomst hebben terugvonden.

 

U kunt Espace Masolo steunen door een BIJDRAGE over te maken op hun rekening bij de BIAC (Banque Internationale pour l’Afrique au Congo). Rekening nr. 33000670101 t.n.v. CRSAA-Espace Masolo, Swift code: CCBPFRPP. Deze swift code is nodig voor internationale overmakingen aan de BIAC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift