Video MO*talks: Wie voedt ons in 2050?

  • © Jenny Quermia/deBuren Het panel © Jenny Quermia/deBuren
  • © Jenny Quermia/deBuren Marjolein Visser (ULB) © Jenny Quermia/deBuren
  • © Jenny Quermia/deBuren Tessa Avermaete (KU leuven) © Jenny Quermia/deBuren
  • Tom Troonbeeckx (CSA-landbouwer)
  • © Jenny Quermia/deBuren Thibault Geerardyn (Rikolto-Vredeseilanden) © Jenny Quermia/deBuren
  • © Jenny Quermia/deBuren Suzy Serneels (Broederlijk Delen) © Jenny Quermia/deBuren

De gemiddelde leeftijd van de boer wereldwijd - ze zijn nog met 500 miljoen - is 60 jaar. Door de lage prijzen worstelen veel boeren met de wanhoop en de uitzichtloosheid. Boeren zijn wereldwijd werkende armen. Vaak hebben zij honger.

Is er nog een manier om voedselproductie voor straks 10 miljard mensen uit de greep van de tien grote voedselbedrijven te houden? Wie investeert in welke landbouw, en wat is er nodig om van kleine boeren opnieuw echte en welvarende voedselproducenten te maken? Of is de groene revolutie met haar grootschaligheid, chemische input en technologische ingrepen de toekomst? Wat is er nodig om lokale voedselstrategieën voor steden uit te werken en leefbaar te maken voor boer én burger?

We gingen hierover in debat op woensdag 14 maart op onze MO*talks met agro-ecologie experte Marjolein Visser (ULB), landbouwer Tom Troonbeeckx (die een CSA-boerderij [Community Supported Agriculture] runt) en onderzoeker bio-economie Tessa Avermaete (KU Leuven). Moderator was MO*journaliste Tine Hens

Bekijk hier de video van de avond.

Beluister hier de audio-opname van de avond.

Meer over de toekomst van de landbouw kunt u lezen in het MO*dossier “Welke toekomst voor de boer?” 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift