'Een mens is alleen meester over de woorden die hij niet uitgesproken heeft’

Is taal een strijdtoneel? In gesprek met Lisette Ma Neza en Piet Piryns

Was het Woord er al in den beginne, en is het vandaag nog heilig? Zijn taal en meertaligheid altijd rijkdommen voor wie migreert, of laten al die talen evenveel littekens na? Is taal een strijdtoneel? ‘Woorden zijn wegwijzers én verkeersdrempels, een taal moet dienen om te communiceren, niet om uit te sluiten. Een mens is alleen meester over de woorden die hij niet uitgesproken heeft.’

Lisette Ma Neza is slam-poëte en MO*columniste. Ze groeide op in Nederland, maar studeert in Brussel. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Deze 23-jarige jongedame schreef ook al een bijdrage voor Being Imposed Upon, een boek dat reflecties over zwart-zijn én vrouw-zijn bundelt.

Piet Piryns, 72, is een van de ouderdomsdekens van de Nederlandstalige journalistiek (Humo, Vrij Nederland, De Morgen, Knack, Lichtpunt…) en tegelijk ook pleegvader van de Nederlandstalige poëzie, onder andere als presentator van de Nacht van de Poëzie. Hij schreef onder andere De Erfenis van oompje Ho en Praten als ambacht: gesprekken met Vlaamse en Nederlandse schrijvers.

Dit gesprek vond plaats op 12 september in de foyer van het Arsenaal in Mechelen in lijn met de toen geldende maatregelen in de strijd tegen COVID-19.

Het volledige gesprek tussen Lisette Ma Neza en Piet Piryns is hier beschikbaar als podcast.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift