21.06

Vranckx & de Nomaden: A Violent Home - avant-première!

Op vrijdag 21 juni stellen we, in avant- première, de reportage voor ‘A Violent Home’. Thea Mathues en Sam Deckers reisden naar Kameroen voor het ‘No Man’s Land’-project van Esperas en ontmoetten er opmerkelijke vrouwen die werken aan vrede.

‘No Man’s Land’ wil de zij-lijn van een conflict onder de aandacht brengen. Vrouwen worden al te vaak enkel neergezet als slachtoffer van conflicten. En hoewel dit deel uitmaakt van de realiteit, nemen veel vrouwen ook een positieve leidersrol op en proberen ze ondanks moeilijke omstandigheden te bouwen aan een vredesdialoog. 

In Kameroen is sinds oktober 2016 een conflict aan de gang tussen Engelstalige separatistische groepen en de overwegend Franstalige regering. Wat begon als een vreedzaam protest van leerkrachten en advocaten in de Engelstalige regio’s van Kameroen, ontaarde in geweld nadat het protest gewelddadug de kop werd ingedrukt door de regeringstroepen van de Franstalige president Paul Biya. 

Het hardhandig neerslaan van geweldloze protesten in combinatie met een gevoel van jarenlange marginalisering van de Engelstalige minderheid door de Franstalige meerderheid, radicaliseerde een deel van de Engelstalige bevolking. Voornamelijk jonge mannen sloten zich aan bij separatistische groeperingen.

Burgers in de Engelstalige gebieden zitten gevangen tussen het blinde geweld van het leger en de steeds meer uit de hand lopende guerrilla-oorlog aangevoerd door de rebellen.  

Thea en Sam volgden twee sterke vrouwen die zich elk op hun manier inzetten voor een vreedzame oplossing voor dit conflict. Esther Omam wil vrouwen mee aan de onderhandelingstafel krijgen en helpt vluchtelingen in de Engelstalige regio’s hun waardigheid te behouden. Kah Walla bouwt dan weer aan een brede volksbeweging, met Franstaligen en Engelstaligen zij aan zij, tegen het regime van Paul Biya. 

Kom samen met ons kijken hoe deze vrouwen de toekomst van hun land mee vorm proberen te geven. 

A VIOLENT HOME
Regie: Thea Mathues
Camera: Sam Deckers

Vertoning:
VRIJDAG 21 JUNI om 20u

Tickets reserveren via deze link (€5/ticket)

Met de steun van Esperas.be, Vranckx & de Nomaden en Het Peloton en Frame Voice Report. 

Met dank aan AfricaMuseum.

De volledige reportage wordt in het najaar ook uitgezonden op Canvas.

vrijdag, 21 juni, 2019 - 20:00