Bericht uit New York: De millenniumdoelen en daarna...

Leuk zomerweer vandaag in New York. Rond het VN-gebouw staan de dranghekken al klaar, maar ze zijn nog niet dicht. De echte drukte en de draconische veiligheidsmaatregelen beginnen pas de volgende dagen als de regeringsleiders (Obama , Hollande, en Di Rupo incluis) hier neerstrijken. In het VN-gebouw vergaderen alvast 600 ngo-mensen om vlak voor het begin van de Algemene Vergadering van de VN de violen gelijk te stemmen.

De komende week zal er tijdens de Algemene Vergadering immers een volle dag gedebatteerd worden over de Millenniumdoelen: hoe slecht het daarmee is gesteld en welk kader voor ontwikkeling en internationale samenwerking er moet komen als de Millenniumdoelen in 2015 aflopen.

De VN in een knoop

Het knelpunt is duidelijk. Te veel landen halen te veel doelen niet. Er is al een mirakel en ongeziene politieke wil nodig om een inhaaloperatie tegen 2015 rond te krijgen. 

Bovendien is het debat over het kader na 2015, zelfs naar VN normen, zeer warrig. Men wil er zowat alles bij betrekken, voor alle actoren  en vanuit alle invalshoeken. Dat lukt voorlopig niet maar dat is ook niet de bedoeling. We zitten voorlopig nog altijd in de zogenaamde  ‘intake fase’, waar iedereen analyseert, informatie opzuigt en uitwisselt. Toch worden er al lijnen getrokken want in dit soort processen vertrek je nooit van een blanco blad.

Een duidelijke lijn is het stevig wantrouwen tussen Noord en Zuid, of tenminste tussen de landen en de landengroepen die daar de dienst uitmaken. Al is er ook op veel punten, alvast in principe, overeenstemming. De lange reeks ‘thematische toppen’ en de millenniumdoelen zelf hebben toch gezorgd voor een ‘pakket’ doelen en beleidslijnen waarover met het eens is, of waarover men tenminste op hoog niveau wil praten.

Sustainable Development Goals

De VN heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Er was een traject uitgetekend om tot een nieuw kader te komen, de zogenaamde ‘Post 2015  Development Agenda’. Een kader op basis van secretariaatsrapporten, nationale en thematische raadplegingen, een High Level Panel van grote bekenden, enz. 

Op RIO+20, de topconferentie over duurzame ontwikkeling kwam daar nog een parallel proces bij. Men zou proberen een lijst op te stellen van Sustainable Development Goals, en zelfs voorstellen doen rond de financiering ervan. Met, uiteraard, de opdracht om dat te doen in samenspel met het ‘gewone’ post 2015 proces. Dat zou niet moeilijk mogen zijn. In het post 2015 traject wordt al voortdurend gesproken over de integratie van de verschillende dimensies van duurzame ontwikkeling. 

De band tussen ecologische, economische en sociale duurzaamhed wordt met de dag duidelijker. Maar in de praktijk blijkt toch dat de mensen en organisaties die vooral rond ecologische duurzaamheid werken, en de mensen en organisaties die vooral een socio-economische focus hebben nog lang niet op één lijn zitten. Dat geldt voor de regeringen, dat geldt voor de instellingen van de VN, en het geldt toch ook nog in sterke mate voor de ngo’s en de sociale bewegingen. 

600 stemmen en 1 zaal

Die laatste groep zit dus nu hier bijeen. Om greep op het debat te krijgen, met de ambitie om zich in het debat te mengen én het ook het nog te beïnvloeden. In het VN jargon heet de groep ‘CSO  of ‘civil society organisations’ , en de spreidstand binnen de categorie is groot. Zowel omvang en impact als wat de ideeën en voorstellen betreft. 

Er zitten vertegenwoordigers van wereldwijde campagnes bij, zoals GCAP (Global Call to Action Against Poverty), of Beyond 2015, gepokt en gemazeld in overleg en internationale onderhandelingen.  
Maar je hebt er ook nobele onbekenden zoals de Organisatie van Kinderen van Alleenstaande Ouders, of vertegenwoordigers van lokale groepen, die de anderhalve minuut spreektijd in dit CSO- forum zien als het summum van hun werkjaar. 

Ook al vinden de meesten elkaar wel in verontwaardiging over armoede en ongelijkheid en in de vraag naar een ander beleid. Het blijft een hele krachttoer dat er vanuit verschillende continenten een lijst van doorgaans zinnige gemeenschappelijke eisen en actiepunten ligt.

Dubbelzinnigheid

De verhouding tussen de CSO’s en de VN blijft wat dubbelzinnig. Aan de ene kant is er de erkenning. Op de CSO vergadering vandaag hadden we tussenkomsten van de voorzitter van de Algemene Vergadering, van de Adjunct Secretaris Generaal, van de ambassadeurs die het SDG traject leiden, enz. 

Ze beklemtonen allemaal hoe belangrijk CSOs zijn, en hoe onmisbaar in het proces. De vraag is of ze dat ook nog vinden als we écht druk beginnen te zetten. We zullen het wel merken. 

Rudy De Meyer, zondag 22 september 2013

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.