Aftellen naar de stembus in Mexico

Het is aftellen naar zondag, de grote verkiezingsdag. De campagnes worden stilaan afgerond hoewel de kiezers nog niet allemaal besloten hebben of en voor wie ze nu wel gaan stemmen dit weekend. Uit een recente studie van El País blijkt dat maar liefst 91% van de Mexicanen geen vertrouwen heeft in de politieke partijen.

  • © MO* / Lien Coomans Sommigen roepen op om niet te gaan stemmen. © MO* / Lien Coomans
  • © MO* / Lien Coomans Overal propaganda! © MO* / Lien Coomans
  • © MO* / Lien Coomans Sommige partijen deelden rugzakjes uit. © MO* / Lien Coomans
  • © MO* / Lien Coomans Wie gaat stemmen krijgt een gratis koffie in deze winkel. © MO* / Lien Coomans

Je komt de gekste dingen tegen. De verkiezingspropaganda is overal, er is geen ontkomen aan. In het straatbeeld wordt je toegelachen door gezichten en de beloften van de kandidaten. Soms op de meest onmogelijke plaatsen. De plastieken publiciteit hangt te wapperen aan elektriciteitspalen. Beter bestand tegen de hevige regen dan de papieren exemplaren die worden gekleefd waar nog een plaatsje over is. Een burgerinitiatief besloot zelfs om illegaal geplakte publiciteit te verwijderen.

Bij mijn thuiskomst zit er steevast een flyer onder de deur van de buur-kandidaat. Zo zag ik een praktische jaarkalender in de traphal. De achterkant werd ontsierd door het logo één van de partijen. Toch maar geen kalender dan.

© MO* / Lien Coomans

Overal propaganda!

Onderweg krijg ik een frisbee van Morena aangeboden. Ik zie het promoteam van de partij PAN achter een pickup aanlopen en linnen zakjes uitdelen gevuld met, … wie weet wat. Nieuwsgierig!
Soms vraag ik me af waar ze hun campagneleden rekruteren. Op zondag liepen leden van een campagneteam ongegeneerd lijm te snuiven terwijl ze campagne voerden. Geen woorden.

Ook al op zondag raasden er moto’s door de straat, ze straalden alles behalve vertrouwen uit, ook dit was een manier van campagne voeren. Ze trokken de deur open van de auto’s die wachtten aan het stoplicht en lanceerden een handvol folders de wagen in!

Golf van geweld

In de staat Tabasco werd een kandidaat van de regeringspartij PRI vermoord. Uiteraard worden ook nu weer de feiten onderzocht en zal de schuldige worden gestraft. De partij liet alvast weten dat hun campagne-activiteiten niet gestaakt worden door dit gebeuren.

Op dezelfde dag werd een kandidaat-burgemeester vermoord in de staat Michoacan tijdens een meeting op het marktplein van het dorp. Zijn kogelvrije vest en privé bewaking konden dit niet voorkomen. Hij kwam op voor de partij Morena, opgericht door López Obrador, de tegenkandidaat van Peña Nieto tijdens de laatste presidentsverkiezingen. De staat wordt geteisterd door geweld van drugskartels. Om een einde te maken aan de afpersing van het Kartel van de Tempeliers, besloten de burgers het recht in eigen handen te nemen en richtten patrouilles voor zelfverdediging op. De kandidaat-burgemeester was in het verleden leider van één van deze milities.

‘Geweld? Het gaat vooral om alleenstaande feiten.’

Het is trouwens niet steeds even eenvoudig om een vervanger te vinden voor de vermoorde kandidaten. De opvolgers vrezen letterlijk voor hun leven.

Zonder te veel te focussen op het geweld lijkt het me toch wel ongewoon dat dat ‘zomaar’ gebeurt, en blijft gebeuren. De voorzitter van het Nationaal Verkiezingsinstituut verzekert dat het om alleenstaande feiten gaat en dat de verkiezingen niet in het gedrang komen.

De Britse krant Financial Times daarentegen interpreteert de moorden op politici door de georganiseerde misdaad eerder als tekenen van politieke instabiliteit.

© MO* / Lien Coomans

Sommige partijen deelden rugzakjes uit.

Guerrero, 43 verdwenen studenten

Hoewel de autoriteiten blijven beweren dat de situatie optimaal is om de verkiezingen te laten doorgaan, denken de ouders van de 43 verdwenen studenten daar anders over. Ze hebben de schorsing van de verkiezingen in de staat Guerrero gevraagd. De overheid heeft geen oor naar hun aanzoek. Als alternatief voor de ‘klassieke’ politici stellen de ouders een volksvergadering voor waarbij elke gemeenschap enkele vertegenwoordigers afvaardigt die de noden van het dorp kenbaar maken.

Ngo’s en familieleden van de ouders willen het plaatsen van de stembussen boycotten in twee gemeenten van de staat, en ze zeggen dit aantal nog uit te breiden.

Daarnaast plannen ze om tijdens de twee dagen die voorafgaan aan de verkiezingen, rond te toeren in de gemeente om te voorkomen dat de stemmen worden gekocht. De kandidaten die betrapt worden van omkoping zullen worden ‘heropgevoed’ door de gemeenschapspolitie.

Onlangs was het alweer 8 maanden geleden dat de studenten verdwenen en vonden er manifestaties plaats om te vermijden dat het onderwerp uit de aandacht zou verdwijnen.

‘Geen gerechtigheid, geen verkiezingen’

In Michoacan werd opgeroepen tot de boycot van de verkiezingen ‘geen gerechtigheid, geen verkiezingen’.

In Mexico Stad werd verkiezingspropaganda verbrand die de deelnemers aan de betoging onderweg hadden verzameld.

En in het toeristische Acapulco tenslotte hielden leerkrachten en burgers een vreedzame mars.

© MO* / Lien Coomans

Wie gaat stemmen krijgt een gratis koffie in deze winkel.

Een vooruitblik

De peilingen voorzien ‘ondanks alles’ een overwinning voor de regeringspartij PRI. Er werden al meerdere hervormingen doorgevoerd maar geen van allen bracht de economische boost teweeg die beloofd werd. De opkomst bij tussentijdse verkiezingen ligt over het algemeen al lager dan bij presidentsverkiezingen. Er is weinig vertrouwen, vele burgers twijfelen nog aan hun deelname omdat ze het huidige regime weigeren te steunen en geen waardig alternatief vinden bij de andere partijen. Er circuleren vele video’s over waarom het beter is om naar de stembus te gaan. Niet stemmen zou enkel in het voordeel van de grote partijen zijn.

De president is volgende week drie dagen te gast in onze hoofdstad voor deelname aan topoverleg tussen Europese, Latijns-Amerikaanse en Caraïbische staatshoofden en regeringsleiders. Ook omtrent dat bezoek ontstond heel wat commotie toen bleek dat hij 37 kamers had geboekt voor zijn hele entourage in een luxueus Brussels hotel. Totale kostprijs: €52.000.

Maar vooral uitkijken naar zondag nu!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Het leven zoals het is in Mexico City
    Lien Coomans schrijft vanuit Mexico City over de sociale en culture aspecten van het stadsleven. Af en toe zoekt ze rust buiten de stad en vertelt ze hoe het leven aldaar verloopt.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.