Een nieuwe landbouwwetgeving voor DRC?

Iedereen in Congo kent de “code minier” en de “code forestier”, maar welke wetgeving beschermt de landbouwers, de veetelers, de vissers?


Sinds augustus dit jaar is een nieuwe wetgeving in bespreking in de senaat. De tekst is gebaseerd op de “code agricole” een voorstel uitgewerkt door een brede basis in de sector.


In DRCongo is 70% van de landbouwgrond nog steeds ongebruikt. Om voor voedselzekerheid te zorgen moeten investeerders aangetrokken worden, maar zonder de bestaande kleine boeren te verstoren in hun activiteiten. Landbouw is de motor van de ontwikkeling van het land en het is dus essentieel ervoor te zorgen dat landbouwers beschermd worden!


De bevolking bestaat voor 70% uit kleine landbouwers die 90% van de bevolking voeden! Het is dus belangrijk dat ze beschermd worden en tegelijkertijd een wettelijk kader is voor grotere landbouwinitiatieven die de ontwikkeling van de sector ten goede kan komen en inkomsten kan genereren door export.


Een nieuwe landbouwwetgeving is essentieel om duurzame ontwikkeling in de landelijke omgeving te organiseren in het kader van de decentralisatie, vastgelegd in de Congolese grondwet.


Een nieuwe wetgeving wil de synergie tussen de vele verschillende actoren in de landbouwsector harmoniseren en de oplossing van problemen decentraliseren.

Afwachten of de wet gestemd wordt.


Meer informatie over de landbouwsector in DRC op www.ngoma.cd


 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.