Paraguayaans congres zet president af

Terwijl (een groot deel van) de wereldleiders verzamelden in Rio de Janeiro, beleefde Paraguay, zo’n duizend km verderop, aan de overkant van de Iguazú watervallen, een woelig politiek intermezzo dat nauwelijks 24 uur geduurd heeft. Donderdagnamiddag vroeg het congres een impeachment om president Fernando Lugo af te zetten. Na de reeks van aantijgingen kreeg Lugo slechts twee uur om zijn verdediging op te bouwen. Een ultieme poging van de Unasur om te bemiddelen, mislukte.

Aanleiding voor het gebeuren was een conflict bij een landbezetting, in Curuguaty, departamento de Canindeyú aan de grens met Brazilië. Bij de ontruiming van die bezetting op 15 juni door de ordediensten, vielen 17 doden : 11 boeren en 6 politieagenten, een incident van extreem geweld dat, zo vreest men, opgezet spel is om Lugo in discrediet te brengen.

Een van de redenen die het congres aanhaalde voor het impeachment, was onder meer het verwijt aan het adres van Lugo van al te verdraagzaam te zijn voor de landbezetters.

Lugo stond zo goed als alleen, in het congres waren er nog slechts vijf van zijn partij om hem te steunen. De liberalen, die een regeringscoalitie vormen met Lugo, waren opgestapt enkele dagen voordien zodat de Coloradopartij het nagenoeg voor het zeggen kreeg in het congres.

Lugo zelf had het over “een staatsgreep” en dat vermoeden wordt ook gedeeld door andere Latijns-Amerikaanse leiders. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Patriota verliet even de VN-conferentie om met een missie van Unasur in Paraguay te gaan onderhandelen, om het impeachment vooralsnog te verhinderen, maar tevergeefs.

Colorados

De partij van Lugo, de Alianza Patriotica para el Cambio, was bij de vorige verkiezingscampagne in 2007 een alliantie aangegaan met de liberale partij PLRA (Partido Liberal Radical Auténtico), om zo de macht van de Coloradopartij, te kunnen breken. Die Coloradopartij was in Paraguay decennia lang aan de macht, vanaf de dictatuur van Alfredo Stroesnner (1954-1989), tot Lugo in 2008 aantrad.

De alliantie met die liberalen is echter van in het begin een maat voor niets geweest en Lugo en zijn vice-president Franco hebben elkaar van in het begin nooit kunnen luchten. Intussen heeft vice-president Federico Franco van de PLRA de eed al afgelegd.

Het is meer dan zeventig jaar geleden dat de liberalen aan de macht waren in Paraguay en nu al wordt er cynisch gereageerd: ‘Hoe lang zal het duren vooraleer Federico Franco door een impeachment zal worden afgezet door de Colorados?’

Monsanto-ingreep

Lugo is altijd de president geweest die in Paraguay de strijd tegen corruptie en voor sociale rechtvaardigheid incarneerde. Hij werd gezien als een linkse president die aanleunde vooral bij Rafael Correa van Ecuador. In 2007, bij de start van zijn verkiezingscampagne, had MO* een gesprek met Lugo in het hoofdbureau van de partij.

‘Dat het recht van vrije meningsuiting aan geen enkele Paraguayaan mag ontzegd worden en dat het bloed van de rechtvaardigen niet meer mag vloeien voor de laaghartige belangen van sommigen in dit land,’ aldus Lugo in zijn afscheidstoespraak.

De Latijns-Amerikaanse Coördinatie van Boerenorganisaties CLOC-Via Campesina heeft het over een politiek manoeuvre. Sommigen spreken van een “Monsanto-ingreep”, aangezien die multinational zo prominent aanwezig is in Paraguay en meer dan een vinger in de pap heeft in de politiek, zeker het beleid rond landhervorming.

Paraguay is een van de landen met de grootste ongelijkheid. 85 procent van de grond – zo’n 30 miljen hectare- zijn in handen van 2 procent van de eigenaars. Die gebruiken die grond voor monoculturen- vooral soja- of om mee te speculeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.